twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Inocenta e o floare & lyrics

Andrei Taranu - Inocenta e o floare




De ar fi sa cauti in adancul inimii,
Poate ai cunoaste din nou fericirea,
Ce traieste in copii.

Adu-ti aminte ce usor iti era sa crezi
Intr-o lume de basme si vise,
Ce numai tu puteai s-o vezi.

Aminteste-ti ca ai fost si tu
Mai fragil ca un balon de sapun
Si o sa stii fara sa-ti spun:

Inocenta, e o floare,
Daca o atingi se ofileste si moare.
E un dar pretios,
Nu-i nimic mai frumos
Ca inocenta...unui suflet de copil.

Dar timpul ne schimba pe toti in oameni mari
Si un ras cristalin plin de viata se aude tot mai rar,
Dar viata intreaga de am putea sa o privim
Cu ochi de copil, am pastra mereu pe chip zambetul senin.

Aminteste-ti ca ai fost si tu
Mai fragil ca un balon de sapun.
Nu e nevoie sa-ti mai spun:

Inocenta, e o floaare
Daca o atingi se ofleste si moare,
E un dar pretios, nu-i nimic mai frumos ca inocenta.

Inocenta, e o floare,
Daca o atingi se ofileste si moare.
E un dar pretios,
Nu-i nimic mai frumos
Ca inocenta...

Fara pacate sau griji e copilul din tine,
Hai descopera si o sa intelegi,
Ce simplu e spre cer sa alergi.

Aminteste-ti ca ai fost si tu
Mai fragil ca un balon de sapun.
Nu e nevoie sa-ti spun:

Inocenta, e o floare,
Daca o atingi se ofileste si moare.
E un dar pretios,
Nu-i nimic mai frumos
Ca inocenta...unui suflet de copil.

Inocenta, e o floare,
Daca o atingi se ofileste si moare.
E un dar pretios,
Nu-i nimic mai frumos
Ca inocenta...

Inocenta, e o floare,
Daca o atingi se ofileste si moare.
E un dar pretios,
Nu-i nimic mai frumos
Ca inocenta...unui suflet de copil.

scrisori imaginare - Octavian Paler

Sangele donat poate salva vieti...

Orice persoana sanatoasa este un posibil donator. Donarea de sange se face insa respectand anumite conditii.

Pentru a deveni eligibil, un viitor donator trebuie sa nu fi consumat bauturi alcoolice cu 48 de ore inainte de donare, sa fie odihnit si sa nu aibe anumite afectiuni (afectiuni cardiace, hepatita, etc.) care ar putea deteriora calitatea sangelui. Cu toate aceste date dar si completand o fisa prin care se solicita mai multe informatii despre viata donatorului, recoltarea sangelui poate fi realizata. Persoanele eligilbile trebuie sa aibe intre 18 si 62 de ani. Sa nu aiba probleme cu tensiunea si sa aibe o greutate corporala de peste 50 de Kg.

Sportivii de performanta stiu ca este benefic pentru oameni si in acelasi timp si pentru sine, ca astfel se regenereaza altfel tesuturile si tot ce tine de hemoglobina si de circulatia sangelui.

Dupa recoltare, sangele este dus in laboratoare, procesat si analizat pentru a confirma daca este bun pentru o viitoare transfuzie. Dupa 48 de ore de la recoltare, produsele recoltate in banca centrului de transfuzii sunt bune pentru a pleca spre spitale

Nu uita! Sangele donat poate salva vieti. Implica-te!

Mile Carpenisan,,

Nu am fost pasionata de Jurnalism,,,insa vestea ca Mile Carpenisan s-a stins m-a socat. Nu-l mai vazusem intr-adevar de mult timp, dar pusesem asta pe vina plecarii mele in Germania....

dar nu,,,ieri aveam sa citesc titlul unui articol: jurnalistul de la Antena1 si Antena3, Mile Carpenisan s-a stins la numai 34 de ani...din cauza unei septicemii generalizate in urma unei infectii la un furuncul

S-a nascut in 23 August 1975 si a debutat in presa la numai 18 ani.

Mile Carpenisan s-a facut remarcat mai ales prin reportajele si transmisiile din fosta Iugoslavie macinata de razboi, de pe frontul din Irak ori de pe continentul asiatic maturat de tsunami.

A fost un jurnalist complet care a semnat atat articole de presa scrisa din pozitia de reporter ori redactor sef, precum si materiale de televiziune. Era casatorit din 2009 cu o colega de breasla si nu avea copii.

Bloggerii timisoreni au incercat sa-l ajute. Timisorenii erau rugati sa doneze sange pentru Mile Carpenisan. Dar in ciuda acestora si a eforturilor medicilor, boala a invins...


o povestioara din folclorul Venetian...


Un taran care tocmai umbla pentru a gasi cineva demn care sa-i boteze fiul, il intalneste mai intai pe Dumnezeu si ii spune:

- as dori sa-mi botez copilul, dar vreau ca nasul sa fie un om drept! tu cum esti? esti drept?

Dumnezeu, stiind ca mai mult este milostiv decat drept, ii raspunde:

- sa fiu drept, nu tocmai

Continuandu-si taranul nostru calatoria, intalneste pe Maica Domnului, pe care o intreaba, daca este o femeie buna, deci si demna de a-i boteza copilul. Aceasta deasemenea a admis ca nu poate pretinde ca este buna

In cele din urma, intalneste o doamna cu imbracaminte neagra si foarte serioasa. Taranul ii exprima si acesteia dorinta lui, iar doamna ii raspunde:

- da, consider ca sunt dreapta!

Parintii implinesc actul botezului cu multa veselie si impacare sufleteasca. Dupa ce ultimul musafir pleaca, nasa invita pe taran in palatul sau si ii arata un numar infinit de lumanari aflate intr.una din camarele palatului. Taranul, mirat, intreaba ce este cu aceste lumanari. Doamna ii raspunde:

- aceste flacari reprezinta sufletele tuturor oamenilor. Priveste, flacara aceea plapanada care sta sa se stinga, este flacara sufletului tau. Dincolo, insa este o flacara care arde foarte puternic, aceea este flacara fiului tau.

Auzind si vazand toate acestea, taranul se inspaimanta groaznic si replica:

- Nasa, te rog mult, ia un pic din uleiul din opaitul lumanarii fiului meu, si pune in opaitul lumanarii mele

Nasa insa ii raspunse:

- Nu, ti-am spus de la inceput, caci eu sunt un om drept. Eu sunt Moartea!


Doar moartea este dreapta cu omul :)

Roma şi Germanicii, fapte şi portrete pe monede

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj, organizează, în perioada 12 martie – 15 aprilie 2010, expoziţia internaţională :

Roma şi Germanicii, fapte şi portrete pe monede şi medalii romane

Expoziţia itinerantă este concepută de specialişti ai Staatliche Münzsammlung München (Germania) şi ai Emory University Atlanta (SUA). A avut un succes răsunător în toate marile oraşe şi centre culturale din Europa, Statele Unite şi Australia, unde a fost prezentată în ultimii ani.

Publicul clujean va fi surprins plăcut de raritatea şi varietatea pieselor din expoziţie, varietate care demonstreaza complexul sistem monetar care funcţiona în imperiul roman. Exponatele sunt replici de o calitate excepţională, după monede si medalioane de perioada romană (sec I –IV). Portretele şi faptele înfăţişate marchează victoriile împaraţilor romani asupra triburilor germanice. Ineditul unora dintre monede este dat de faptul că regii germanici care au bătut moneda, s-au reprezentat ei înşişi ca şi împaraţi romani.

Indiferent de nivelul de interes, vizitatorul va găsi răspunsuri specifice, în pliante tip catalog prezentate trilingv (română, engleză şi maghiară), dar şi cu ajutorul bogatului material audio-vizual care ilustrează secvenţe de viaţă cotidiană a societăţii germanice, în contact cu lumea romană.

Vernisajul are loc vineri 12 martie, ora 16.00, în sala expoziţională din Turnul Croitorilor.

Cu această ocazia va fi lansată şi cartea (teza de doctorat susţinută la Universitatea din Oxford) renumitului numismat clujean Cristian Găzdac.

La manifestare vor fi prezenţi Zsolt Visy de la Universitatea Janus Pannonius din Pécs (Ungaria) şi Thomas Burns de la Universitatea Emory(SUA), iniţiatorii aceastei expoziţii.

Sunt invitaţi: Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, Consulul Maghiar la Cluj, Cseh Áron, reprezentantul Centrului Cultural German Cluj.

Invitaţii vor fi întâmpinaţi de soldaţi romani si barbari, echipaţi ca la carte, în ţinuta de epocă.



Sursa: via Agnes:

http://cimec.wordpress.com/2010/03/09/cluj-napoca-roma-si-germanicii-fapte-si-portrete-pe-monede-si-medalii-romane/

intelegerea suferintei,,,

Alea iacta est: nu se poate schimba mai nimic, pt ca firea omului nu se schimba, chiar daca se spune ca suntem "constructia" oamenilor pe care i-am intalnit...

...cand cineva sufera niciodata tu nu vei putea sa,i atungi nivelul suferintei, deci, astfel nici sa-l intelegi. Atunci, nici tu nu cere intelegere de la celalat! Numai atunci cand poti suferi la fel ca celalalt, desi problema nu este a ta, numai atunci poti "avea" pretentiile de intelegere!


voluntariat...liniste...(3)

India...


Cata lume nu este fascinata de India, de cultura sau religia de acolo!!

Da, religia este fascinanta, din unghiul in care baza se pune pe legatura om-natura. Dar ca orice dezechlibru, un aspect este total negrlijat, si anume: religia ca baza de legatura: om-om!

Se stie ca acolo, ideea de reincarnare este de nestramutat! Acolo, cand mergi pe strada (stiu din literatura) poti avea "sansa" sa treci pe langa 10-20 de oameni cu handicap, sau slabi, sau foarte saraci, cersind! Crunt!

Darr, totusi, ce fac indienii care merg de la munca spre casa si care zi de zi trec pe langa aceste suferinte vii!! ce fac? numic!! de ce? pentru ca fiecare isi spune ca daca omul suferind a ajuns intr-o astfel de situatie, inseamna ca si-a meritat pe deplin soarta pentru pacatele si existenta care a dus-o in celelalte vieti! Datorita religiei, eu nu au speranta matuirii. Ei stiu ca prin reincarnare nu obtin niciodata mantuirea! ei cred ca nu exista nicio modalitate de mantuire! ma rog, in inalta societate, se practica yoga, ca o unica sansa de a te mantui si de a scapa de reincarnare. Insa yoga nu este de fapt o forma traditionala de mantuire (cumuniune: om-religie-Budha), este considerata ca o cale care te duce direct spre cer (scapanad astfel de vesnica reincarnare), fara sa mai "poposesti :D" la Judecata de Apoi. Mai mult decat atat, marii intelepti ai Indiei declara aceasta reincarnare ca fiind un blestem, si atunci, daca tot esti plestemat, macar sa incerci sa-i faci o viata cat mai linistita si fara de pacate, ca apoi, viata urmatoare s-o traiesti in si mai multa pace si liniste! Na, cand acesti intelepti declara populatiei de rand astfel de pareri, oamenii se incred in ele si astfel aparae sentimentul de sarba, de egoism, de ura, fara de seamanul sau!

Pai no,,iar imi pun intrebarea: eu la ce sa ma duc acolo ca voluntar daca stiu ca in urma mea nu las nimic, daca stiu ca in urma mea ramane exact acelasi grad de suferinta, exact acelasi nivel de foamete, exact aceeasi tragedie!!




voluntariat...liniste...(2)

acum...

care era conceptia mea despre dorinta de voluntariat in Africa?

credeam ca mergand acolo, pot construi ceva, pot crea o speranta atat materiala cat si spirituala, credeam insa intr-o creatie continua, o creatie care sa ramana si dupa ce dispar. Ma vedeam ca o bucata dintr-un puzzel, o bucata fara de care nu se poate forma intregul...

credeam ca mergand acolo, pot sa las un zambet pe chipul unui copil, dar nu un zambet efemer, ci un zambet care sa fie baza renasterii lui...

Nu, asta nu se poate, si de ce? pentru ca a avut grija ca specia asta nenorocita de Manus sa vina si sa-si insuseasca si ce a mai ramas viu dintr-un spatiu si asa blestemat de clima, si de conditia subumana!

Ce soarta sa fie pe acesti africani? ce destin? Mai intai robi in afara Africii, si acum robi in propriul lor teritoriu!!! Trebuie sa se mai nasca un alt Martin Luther King ca sa apere de data asta drepturile oamenilor din Africa, nu numai din afara acestui terotriu? Cand? cand? cand?

voluntariat...liniste... (1)

mi-a trecut ideea de voluntariat in Africa sau India. Nu mi-a trecut ideea de voluntariat, asta nu! dar gata cu Africa sau India (bine, oricum India din start nu voiam, pt ca in subconstientul meu era implementata India ca origine a "coloratilor").

Mi,am exprimat de multe ori dorinta, dar nu am facut aproape nimic, in afara sa caut o organizatie, in rest nu am actionat. Poate a fost numai vorbaria de mine, desi din interoriul meu venea o dorinta. Insa, de mult timp imi tot puneam intrebarea: mai, dar totusi, oamenii astia, africanii, care totussi reprezinta cea mai straveche natie de pe Pamant, care are niste terenuri arabile de un nivelt deosebit de inalt, care permanent, de cel putin 50 de ani primeste ajutoare din toate partile (America, Canada, Germania, Elveti, Franta, Anglia, etc.) cum de totusi, intr-un numar inseamnat de ani ramane cu un nivel de trai si o speranta de viata atat de scazuta? Cum de Africa de Sud, acelasi continent, a putut sa evolueze (ca nu pot sa cred ca s-a datorat doar unor cinditii climatice mai bune). Mi,am tot spus: pana nu-mi raspund la aceasta intrebare nu ma deplasez niciunde.


Si...

cititnd, din cartile de socilogie de prin biblioteca, sau din site-urile de pe net mi,am creonat o parere, care din pacate este exact ceea ce nu m-as fi gandit niciodata:

1. elvetia angajeaza africani cu 100-200/luna sa lucreze pamanturile, ca mai apoi, tot ce se produce sa ajunga spre vanzare in Europa!
2. anglia (nu mai stiu ce organizatie) face exact aceeasi chestie pe terenuri pe care cultiva sfecla de zahar.
Ca sa nu mai vorbesc de ce afaceri monstruoase face UE cu nisipurile din Africa, si multe altele.

Ce m-a uimit cel mai mult este ca presedintii tarilor respective (din Africa) spun ca nu pot refuza astfel de "oferte", ca e vorba de bani, si bani multi, adica elvetianul vine si baga zeci si sute de mii de euro, iar dupa ce iese la vanzare cu produsele, ii rezulta de 10-20 ori mai mult decat suma investita! Pai cum sa-ti lasi omul tau sa munceasca pentru 100-200 de euro??

Deci, concluzia mea: efectiv, se complac in aceasta situatie, le place sa fie in postura de victime, is fericiti cu stampila "vai de aia din Africa, hai sa,i ajutam". De zeci si zeci de ani isi accepta o astfel de conditie cu propria lor constiinta! Acum, de abia acum, inteleg de ce se cer sume atat de mari ca sa faci voluntariat in Africa - ca sa mai dai si tu un ban pt saracu' de acolo.

Si ca sa vedeti unde a putut sa ajunga ipocrizia pe Pamantul asta, americanu', europeanu', dupa ce face smecherii ca cele de mai sus, apoi se da cu pumnii in piept ca el vine cu bani in Africa, si ii ajuta pe sarmanii aia - si mai prezinta si sumele investite!!! Dar cred ca nici macar suma de bani care este anuntata nu ajunge intreaga la sarmanii de acolo, sigur o parte se reintoarce la ei!

Da! acum inteleg sistemul cu voluntariatul: Voluntaru'-fraieru' zice ca face o fapta buna: da bani, si apoi ajuta cu fel de fel de actiuni in Africa! Banii care ii da fraieru', is de fapt banii cu care traieste el, o perioada acolo, si apoi organizatiile isi dau cu pumnii in piept ca ei au investit nu numai cu ajutoare materiale, ci si cu oameni, ca le plateste restul de cazare!! Acum inteleg eu de ce nu se duc barosanii cu banii sa inveasteasca in oamenii de acolo, sa.i invete cum sa,si puna caramida peste caramida ca sa,si faca casa, cum sa-si faca pamantul, cum sa se organizeze pentru infiintarea unei scoli. Inveti pe 2,3 cum sa citeasca si sa scrie si aia mai apoi sa invete altii. Nu frate, aici toate finantarile se duc frate, pe ce? unde e evolutia? nimic, nimic, nimic.

...poate ca atunci cand o sa vad vreo evolutie si vreo vointa din partea africanilor, poate o sa,mi revina dorinta de a mai ajunge acolo...

...insa va spun foarte sincer, de fapt, elanul mi l-au taiat de tot, doua fricance de aici, carora le-am expus nitel dorinta si care mi-au spus, fara ca sa-mi termin ideea: "nu te duce, nu are rost". Si am venit cu intrebarea fireasca: "de ce?", iar raspunsul de la cealalta tipa: "situatia este intr-adevar critica acolo, dar nu merita niciun efort. Nu mai intreba de ce!". Desigur ca am ramas ingandurata....

Povestea Martisorului

In aceasta perioada, luna Martie este intr-o disputa cu Faurar (feb.), se si spune intr-o legenda foarte frumoasa din Bucovina, ca Faurar si Martisor s-ar fi luptat intre ei, fiindca Martisor ar fi furat cateva zile din Faurar (29feb, 30feb). Pentru acest lucru, Faurar cateodata se razbuna si-i mai trimite putin ger, putina ninsoare lui Martisor, motiv pentru care trebuie sa ne aparam de aceste tumulturi ale inceputului de Martie, si atunci Martisorul este o pavaza. Deasemena, Martisorul este pavaza si pentru copii, pentru sanatate, pentru putere. De aceea in jurul incheieturii drepte se innoada firul Martisorului si atunci se crede ca ei vor fi pretejati, sanatosi si puternici tot anul :D.

De la stravechea amuleta (apara pe oameni de fortele malefice ale anotimpului rece), s-a ajuns la podoaba. Martisorul a devenit apanajul oamenilor care au har, au talent de a realiza aceste "jucarii".

Ne aflam intr-o luna in care femeia este rasfatata, de la Dragobete si pana la Buna Vestire. Ea este cumva in centrul atentiei, ea este permanent destinatara unor practici vizuale, menite a o pune intr-o lumina favorabila in comunitate. :P


Martisorul la bulgari...

Martenitsa, asa se numesc martisoarele in Bulagria. Ele simbolizeaza sarbatoarea primaverii si numele provine de la Baba Marta, echivalentul Babei Dochia la noi.

"E traditie bulgara, se practica numai la noi. E Baba Marta, simbolul bulagesc. Romanii au luat de la noi, ca sunt vecini" :)) (ah, Donna Donna [-( ), dar: "Cine nu e mandru de valorile neamului sau, va pieri pe alta limba decat a sa!" - spunea o vorba batraneasca.

Etnografii romani sustin insa ca martisorul este o traditie pur romaneasca, atestata material prin documente stiintifice, avand originea in saturnaliile romane (anii 100 e.n.). Specialistii sustin ca de la noi martisorul a fost preluat si in Europa de S-E.



Asta apropo ca am avut surpriza sa aud ca bulagarii pretind ca si hora este un dans traditional bulgaresc :-s , dar despre asta, alta data!