twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

In intimitatea secolului XIX - de Ioana Parvulescu


Ce a pierdut si ce a castigat omul modern comparativ cu omul anilor 1900?

Multe a pierdut, nu foarte multe a castigat. Pornind de la urarea lui Caragiale "Sa fiti sanatosi si veseli!, In privinta sanatatii, care era o mare problema pe vremea aceea, omul a castigat sanatate, care este mai vesela, dar in privinta veseliei a pierdut foarte mult. Veselia de azi e bolnava. Asadar, de fapt, sufleteste omul a pierdut cel mai mult. A castigat in zona confortului, dar la tehnica sufleteasca, este mai primitiv decat omul de secol XIX.

In perioada secolului XIX, intimitatea era vazuta la gura sobei, alaturi de cel drag, cu multa discretie. In carte este descrisa, spre exemplu, sarbatorirea anului nou in acele vremuri. Aceasta zi era extrem de importanta, era o zi simbolica pt ca incepea ceva nou, aveau senzatia ca se spalau cele rele. Se sarbatoarea fie in familie, fie intr,un loc simbolic. De pilda, in 1852, in ziua de Anul Nou s-a inaugurat Teatrul National din Bucuresti. si toata floarea din Bucuresti, indiferent de clasele sociale, a venit la Teatrul National ca sa sarbatoreasca acest moment special. Astazi este acea sarbatorire in strada la care se aduna multi oameni necunoscuti si ingheata, nestiind unii de altii, nu sarbatoresc nimic simbolic. In sec. al XIX-lea, exista un sens si al intimitatii mici, si un sens al intimitatii colecive.

Anul nou in strada este actualmente raul cel mai mic. Vedem ce se intampla acum cu scandalurile din presa, cu dramele conjugale eschivate, cu spalatul rufelor in public. Presa a contribuit mult la acest rezultat. Suntem amenintati tot timpul de incalcarea teritoriilor noastre intime. Unul din instrumentele acestui rau, este telefonul mobil, care te face sa fii gasit in orice moment de catre oricine. In secolul XIX oamenii nu aveau telefon. El fusese inventat, dar era folosit doar de gazetari, respectandusi spatiul acesta privat.

“Sufletul acestor domni se ascunde sub palarie, gandurile lor au lavaliera sau papion, sentimentele lor poarta manusi de piele, mandria lor barbateasca se sprijina in baston. Viata in uniforma, frac sau jiletca are sens, fir si ideal".

0 comentarii: