twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

orasul meu de vis....Neubrandenburg....

Ieri aratandu,le lui Mihai si Silviutzei o poza cu biserica de la mine din oras mi,a tresarit o idee,,,sa scriu despre orasul in care locuiesc de un an si jumatate in Germania, si anume Neubrandenburg (diferit de Brandenburg).

Orasul mai este denumit si "orasul celor patru porti pe Tollensesee" (Tollensesee-fiind un lac).



Este un centru economic si cultural al partii de Est al landului Mecklenburg-Vorpommern (land din N-E-ul Germaniei). Un oras in care, de multi ani se intalnesc cultura, sportul, buna dispozitie si nu in ultimul rand arhitectura.

Are cca. 70.000 de locuitori pe o sprafata de 6000km², suprafata pe care in media Germaniei, ar putea lokui 400.000de oameni.

Inceperea constructiei orasului dateaza din anul 1170, la comanda ducelui Kasimir I. von (de) Pommern. Finalizarea, cu toate tendintele de stil franciscan s-a facut sub conducerea ducelui Johann I. von (de) Brandenburg in anul 1248.

Zidul care imprejmuieste orasul (v.poza) a fost facut initial din lemn Weir, astfel ca nu s-a folosit, pana in anul 1261 lemn, apa si pamant. Ulterior, pentru ca nu mai putea oferi protectie, a fo inlokuit de un "gard" din lemn de stejar si piatra (anul 1300).



In prima instanta au fost construite trei turnuri ce leaga zidul de protectie si care faceaau accesul spre oras.





















(poarta a 4-a)



Ulterior a fost construita cea de,a 4-a poarta, tocmai pentru un acces si trafic mai usor.
















In perioada 1298 - 1347 a fost denumita resedinta teritoriului "Mecklenburger"si ulterior In secolele 14 si 15 a reprezentat resedinta principala a ducatului "Mecklenburg-Stargard"

In 1523 este prima data, cand se predica in teritoriul orasului despre cultura evanghelica, predica tinuta de: Pr. Johann Berckmann. Astfel din 1552 incep sa se desfasoare slujbe in Biserica Franciscana: Johanneskirche (Biserica Sf. Ioan).


sursa poza: Internet


In 1631, orasul Neubrandenburg a fost cucerit si devastat de trupele aliantei catolice, conduse de: gen. Tilly (ca sa ne mai amuzam, "Til" il chema pe primul meu motan care l-am avut:D, numele de Til venea de la Til-Proiectil :))).

Sute de oameni au fost torturaţi, chinuiti şi omorâti iar bisericile si casele au fost jefuite si distruse. Nici interiorul bisericii nu a fost ocolit de distrugerile facute.
Sute de generatii au fost afectate si influentate evenimentele din 1631. A fost nevoie de arpoape 50 de ani ca orasul sa fie reconstruit din temelii.

De-asemena incendiile din 1676 si 1730 au distrus o mare parte a cladirilor istorice. Au fost refacute ulterior, ramanand modele pentru alte constructii medievale.
La aceasta se adauga cladirea primariei construita in stil baroc de arhitectul Christoph Julius Löwe.

Din 1701, sub conducerea ducelui Adolf Friedrich IV, orasul Neubrandenburg este reales ca resedinta principala.

In 1920 a fost dat spre locuinta exclusiv oamenilor de rand, pana la distrugerea din 1945

In fiecare an, orasul, ce era aservit in mare parte famiilor regale si nobile, se tineau concerte, festivaluri, exclusiv pentru familia regala. Intreaga "viata regala", s-a stins odata cu caderea regalitatii din Germania.

In ciuda aspectului grandios, orasul a fost intotdeauna saracacos din punct de vedere economic.

In aces oras aveau loc, in sec 18 marile, intruniri politice pentru sistemul de guvernare al land.ului Mecklenburg.

In 1770 aici a avut loc ultima executie in loc public. La vremea aceea, Goethe avea 21 de ani.

Conectarea la epoca moderna, a integrat orasul in asa zis.ul Confederaţia Germană de Nord, moment in care orasul a aservit ca "poarta" vamala si de blocare. In 1867 se construia prima cale ferata ce tecea prin Neubrandenburg si unea orasele Lübeck si Stettin, iar in 1877 a fost data in folosinta linia de cale ferata dintre Berlin si Stralsund. Astfel a inceput o vasta activitate de constructii. Mai mult de jumatate din caldiri au fost reabilitate sau înlocuite cu clădiri noi. In secolul 19 s-a pus foarte multa baza pe refacerea edificiilor medievale, astfel ca astazi, orasul Neubrandenburg este cel mai bine intretinut oras medieval din N-ul Germaniei.

In 1864, prin existenta unei mari comunitati evreiesti, s,au pus bazele constructiei unei sinagogi. Pana la inceputul secolui 1900, cand se cunsoc toate deportarile evreilor, orasul Neubrandenburg, reprezenta locul de intalnire al tuturor evreilor din N.ul Germaniei. In anul 1914, orasul a fost numit chiar "resedinta comunitatiii evreiesti din Mecklemburg-Strelitz", in ciuda faptului ca astazi, numarul de evrei ce mai locuiesc in Nordul Germaniei este foarte redus.


vor urma...

(perioadele Weimarer, nationalismul si cel de-al 2.lea Razboi Mondial)


2 comentarii:

Michael spunea...

"Til-Proiectil" - De ce ii ziceai proiectil? :P

Momo spunea...

pentru ca era fff vioi si agil, ka un proiectil,,,akum era pe perdea, akum era pe lampa,,,in sec 2 il vedeai pe canapea si apoi pe TV ;))