Calasa a 11-a, Prejmer - 12 km de Brasov
Inima cetatii din Prejmer este biserica, ridicata in secolul al XII-lea, poate si de aceea locul a fost mereu ferit de rele.
De jur imprejurul lacasului de cult, colonistii sasi din Transilvania, au ridicat mai apoi o cetate taraneasca. Fortificatiile au fost ridicate prentu a apara biserica. Cetatea a fost atacata nu mai putin de 50 de ori, insa nicodata nu a fost cucerita. Singurii dusmani care au reusit sa intre in cetate au folosit un viclesug. Stefan Bathorry, princepele Transilvaniei, in lasatul serii, a trimis cativa soldati care au surprins pe cei care vegheau la portile catatii, astfel au putut sa intre in cetate. Au plecat fiind platit cu bani multi ca sa paraseasca cetatea.
Cetatea este asemenea unui bloc de fier, imposibil de patruns. A fost cladita in forma de cerc, cu ziduri goase de 3-4 metri si inalte de 12 metri. Bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau nelasand niciun picior de dusman sa patrunda inauntru. Locul a fost gandit in asa fel incat, pe timp de razboi, devenea un mic orasel, localnicii din zona, mutandu-se in cetate. In toata cetatea exista 272 de camere. Aceste camere erau mostenite din tata in fiu. Pe timp de razboi, era un loc de adapost, iar pe timp de pace, in aceste camere se depozitau provizii. Chiar daca in afara cetatii se duceau lupte grele, oamenii care traiua interiorul zidurilor fortificate, isi duceau viata aproape de normalitate: munceau in timpul saptamanii, duminica mergeau la biseica, iar copii nu erau scutiti de scoala.
Camera 118 din Cetetea Prejmer: pe timp de asedii, devenea scoala. Toti copii veneau aici ca sa invete. In timp, camerele au devenit spatii de muzeu. Mii de turisti din toate colturile lumii vin la Prejmer, sa vada cum arata cetatea care nu a fost nicodata cucerita. Prejmer este un loc in care multi din localnici vorbesc germana foarte corect!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu