twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

"Enigma lui M."

Se spune ka succesul unui psiholog este procesul prin care prin psihoterapie poate ajunge la filozofie – dar nu si invers. Acest proces se realizeaza numai datorita empatiei, empatie care la psihiatru este mai mult decat necesara, pt ka fara sa simta fata de cel ce sta in fata lui, este ca si kum i-ar lasa pe pacienti pe insula lor.

Cartea ”Enigma lui M” este unica in literatura romana prin tema abordata: cat de profunde pot fi sentimentele de iubire parinteasca, in special atunci cand copilul sufera de autism.

Matei Calinescu isi incepe cartea astfel: “Moartea e inceputul fiecarei biografii, al experientei oricarei vieti”.

Mattehw Calinescu, fiul autorului Matei Calinescu suferea de o boala psihica rara, sindromul Asperger, o forma de autism. Pana la varsta de trei ani, nici parintii si nici educatorii nu s,au putut da seama de sindromul de care suferea, acesta putand fi observat de abia dupa aceasta varsta, cand incepe integrarea sociala a fiekarui kopil.

Cartea a fost scrisa in primavara lui 2003, imediat dupa decesul fulgerator al baiatului sau, in urma unei crize accentuate de epilepsie – nu s-a putut stabili niciodata vreo legatura intre sindromul si epilepsia care l-a dus la moarte. Imediat insemnnand, in primele 40 de zile de dupa deces. Perioada doliului, a imaginii fiului sau si descrierea vietii petrecuta alaturi de acest copil sunt descrise cu o sinceritate si luciditate impresionanta. O experienta tulburatoare, dar cu siguranta, nu negativa. Problema psihica a lui M era aceea ca el nu putea interpreta corect reactiile celorlalti, aceasta fiind una din cele mai importante conditii pentru a putea relationa cu lumea din jur.

In psihologia moderna exista o teorie ce se bazeaza pe principiul intelegerii actiunilor mintii celuilalt (Gnoseologia). Daca un om este in imposibilitatea de a prezenta o parere despre ce gandeste celalala, intr,o anumita imprejurare, atunci si propria sa reactie, nu va fi adecvata. De aceasta “insuficienta” suferea M – astfel fiind prezenta si inadaptarea sa. Astfel ca tu, ca persona aflata in fata cartii lui Calinescu, te punea sa te intrebi cat de aproximativa sau exacta este propria ta teorie despre actiunile celuilalt. Astfel ajungandu.se, probabil, la ceea ce numim noi ascunderile, falsificarile sau impocriziile prezente in societate. O astfel de carte, te face mai tolerant, mai respectuos, atunci kand dorim sa interpretam actiunile, atitudinile si vorbele celuilalt.

M. nu putea concepe minciuna, fie si ca pe o solutie de supravietuire. Sigur, Emauel Kant sustinea ca nu trebuie sa mintim in nicio imprejurare, fie si in situatia in care poti salva un om. Dar acest principiu cere mult prea multa puritate, puritate, care insa persojanul cartii, M., o avea – dar acesta era totusi o “insuficienta” la M?.

Personajul M. a murit la varsta de 25 de ani, in Bloomington – Indiana. Asa cum declara scriitorul, mama lui M, Adriana si,a indeplinit rolul de “supra-mama”, singurul rol pe care ti,l poti asuma intr,o astfel de situatie vis-a-vis de propriul tau copil. Numai datorita acestei atitudini, izvorata dincolo de datorie de mama, a putut M. sa evolueze la scoala. Este bine - cunoscut ca se creeaza un semntiment de atasament parinti-copii mult mai intens, atunci cand copilul sufera de o boala, si mai ales una ca aceasta. In carte este descrisa si atitudinea societatii din orasul respectiv, o societate care se poate spune ka iubea acest baiat. In ciuda acestei barieri, ce,l separa de lume, avea totusi prieteni.

Tatal sau se intreaba intr,unul din capitolele sale: “Ce e fericirea? O fi fost el fericit? Nu este imposibil sa nu fi fost fericit.” (n.r. fiul sau). Poate cel mai interesant amanunt din aceasta carte este faptul ca M. credea in Dumnezeu, fara indoieli, avand o certitudine calma ca va merge in cer.

Matei Calinescu a ales sa scrie aceasta carte in limba romana, desi traia din 1973 in Indiana, iar intreaga viata a fiului sau s-a parcurs pe taramuri americane. Probabil ca a dorit ca societatea romaneasca sa aiba un exemplu de moderatie, un indemn la toleranta si respectul fata de celalat, lucruri care in Romania, vis-a-vis de copii, tineri sau adulti cu grave probleme, lipsesc in totalitate, chiar si akum dupa 6 ani de la aparitia acestei carti. Desigur, nu admit ca lumea sa se schimbe in urma unei carti, dar suntem toti responsabili de evolutie, indiferent de forma ei.

0 comentarii: