Rolul polonezilor de pionieri impotriva comunismului ramane cumva pe planul doi - si ei sunt nemultumiti de acest lucru. Simbolica pentru 1989, an decisiv in istoria fostului Bloc Sovietic, e considerata de multi caderea Zidului Berlinului, in noiembrie.
Alegerile de la 4 iunie 1989, din Polonia au fost rezultatul unei intelegeri stabilite cu doua luni inainte, intre miscarea Solidaritatea (la vremea respectiva aflata inca in ilegalitate) si comunistii.
Liderul Miscarii Solidaritatea era Lech Walensa, care imediat dupa aceste alegeri a devenit presedintele Poloniei. Pentru implicarea sa in represiunile din Polonia a primit si premiul Nobel pentru pace
Lech Walensa - "Daca as fi stiut pe atunci ce ne rezerva viitorul as fi fost cel mai fericit om din galaxie, nu numai de pe pamant. Am trait sa vad toate acestea: o lume libera, o Europa fara frontiere."
Regimul comunist din Polonia vedea in alegerile din 1989 un final posibil pentru profunda criza economica si politica prin care trecea tara. Pentru prima data un partid comunist la putere acorda unei miscari de opozitie un rol oficial, chiar daca restrans.
Insa acele alegeri oricat de extraordinare au fost, nu erau libere. Cele 100 de locuri din senat erau deschise tuturor, dar Solidaritatea nu a avut voie sa candideze decat pentru cele 161 de locuri din cele 460 ale camerei inferioare ale parlamentului. Cu toate acestea a castigat tot ce se putea castiga. Comunistii au ajuns sa se lupte intre ei, iar Solidaritatea a jucat rol de arbitru, sustinanad candidatii reformisti.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu