Miercuri, intega zi, la TV, si anume pe postul german RTL, a fost dedicata numai tragediilor de la Auschwitz.
La 27 ianuarie 1945, armata sovietica intra in lagarul de la Auschwitz si punea capat unei crime in masa, in care au murit un milion si jumatate de oameni, majoritatea evrei. Putini dintre cei care au ajuns la Auschwitz au supravietuit, dar toti au fost marcati de suferinta prin care au trecut.
S-a vorbit mult despre grozavia aceasta, cu totul si cu totul in afara a ceea ce inseamna umanul. S-a insistat foarte mult pe ideologia ca toti oamenii trebuie sa actioneze, pentru ca Fabrica de moarte impusa la Auschwitz - Holocaustul in general, sa nu se uite si sa nu se mai repete niciodata.
Auschwitz este asociat cu asasinarea in masa, cu uciderea programata si cu tentativa de a elimina din istorie un intreg popor.
Intr-un discurs sustinut in fata Bundestag-ului (Parlamentul Germaniei), presedintele israelului, Shimon Peres a evocat drama personala, in care bunicul sau a fost ars de viu de nazisti.
La Vatican, Papa Benedict al 16-lea a reamintit durerea crimelor sangeroase comise in lagarele de exterminare naziste.
In 2005, Organizatia Natiunilor Unite a decis ca 27 ianuarie sa fie desemnata Ziua Nationala a Holocaustului, pentru ca generatiile viitoare sa nu uite oroarea si drama celor ucisi in lagarele naziste.
Cea mai importanta lectie pentru noi toti este ca niciodata o ideologie rasista sau o doctrina a superioritatii rasiale, niciodata invocarea unui Dumnezeu sa nu mai permita persecutarea, uciderea sau plasarea mai presus de lege.
- sursa poza:
- interesant de citit:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu