Alexandru Ioan Cuza este ales cu mare entuziasm domn al Moldovei, Partida Nationala din Tara Romaneasca incercand Unirea, dorea cu tot dinadinsul inscaunarea lui Cuza si la Bucuresti. Aici insa adunarea din Muntenia, il avea ca drept favorit pe Gheorghe Bibescu. Pentru a obtine alegerea lui Cuza, Partida Nationala a recurs la ajutorul multimii. 30 de mii de oameni s-au strans in dealul Mitropoliei. Intre ei erau tabacari, meseriasi, negustori, tarani din satele judetelor limitrofe Ilfov si Dambovita, precum si elevi ai claselor superioare.
In multimea aflata pe Dealul Mitropolei se aflau si multi macelari. O parte dintre ei, au intrat in Sala Adunarii, ascutindu-si amenintator cutitele. Dupa acel moment, pana si deputatii care se opuneau lui Cuza au votat un unanimitate pentru el.
La 24 ianuarie 1859, spun istoricii vremii, Unirea s-a realizat cu ajutorul macelarilor. Datorita lor s-a implinit Unirea Principatelor. Pana a se ajunge la propunerea lui Cuza drept domn al Tarii Romanesti, s-a discutat insa mult in lumea politica a vremii - s-a discutat si mai ales s-a negociat, ca si in zilele noastre de altfel.
Intr-un salon al Hotelului Concordia din capitala, s-a hotarat in fapt unirea efectiva a Moldovei cu Tara Romaneasca. Aici s-a decis dubla alegere a lui Cuza in calitate de Domn al Tarii Romanesti si al Moldovei.
Din istoria noptii care a condus la Mica Unire a ramas o inscriptie comemorativa si o cladire care sta sa cada sufocata de gunoaie!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu