O carte captivanta, disponibila si in format digital la link-ul: http://www.scribd.com/
Intre anii 1958 - 1989 au fost distruse cu scopul sistematizarii, 20 de biserici din Bucuresti. Sub dictatura comunista, au fost translatate alte 8 biserici si multe altele au fost mutilate. Nenumarate monumente si unitati de cult au fost demolate sau dezradacinate pe tot teritoriul tarii. Sistematizarea avea ca scop, potrivit unui articol de lege din 1974, organizarea judicioasa a teritoriului tarii, zonarea functionala, stabilirea normelor pentru constructii si spatii, echiparile si lucrarile pentru imbunatatirea mediului si punerea in valoare a monumentelor istorice. Planuri foarte bune, dar oare aceste lucrari trebuiau realizate in locul unor biserici?
Incepand cu legea din 1974, in privinta sistematizarii teritoriilor, s-a nascut ideea de reconstructie urbana. Cutremurul din 4 martie 1977 a fost folosit ca pretext pentru o serie de mutari si demolari de monumente istorice si biserici. Momentul 1977 a accelerat ritmul distrugerii patrimoniului arhitectural romanesc.
Visul lui Nicolae Ceausesc era construirea unui mare centru civic al bucurestiului, avand in mijloc Casa Poporului.
Inspirat din arhitectura chineza si nord-coreeana din anii '80, el a vrut sa inlociuasca orasul vechi, incarcat de isotirie, cu unul grandios din beton. Planul era ca pana in anul 1990, aproape toti bucurestenii sa locuiasca in blocuri noi. Demolarile au inceput chiar din centrul Bucurestiului, in luna aprilie a anului 1977, cu Biserica Enei. Ctitorita in 1611, biserica avea altarul indreptat spre Bulevardul Nicolae Balcescu. Biserica in plan treflat (Architect an ornament in the form of three arcs arranged in a circle - http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/trefoil), cu turla pe naos si turla clopotnita pe pronaos, adapostea printre alte, piese rare si o freasca picatat de Gh. Tattarescu. Chiar daca structura monumentului rezistase cutremurului, Ceausescu a decis sa inceapa demolarea sa, facand-o sa para un accident. Dupa ce intr-o noapte din aprilie 1977, bratul unei macarale a izbit o parte a bisericii, intr-o alta noapte a fost zdrobita din nou, pentru ca in mai putin de 2 luni sa fie la pamant.
Manastirea Vacaresti: construita de Domnitorii din familia Mavrocordat, Nicolae si Constantin, la inceputul secolului al 18-lea, a fost si ea vicitma planului lui Ceausescu. Invocandu.se degradarea monumentului si faptul ca aceasta gazduise in trecut o inchisoare, manastirea a inceput sa fie demolata in luna noiembrie a anului 1985. Ceausescu decisese construirea unei mari sali de congres in locul monumentului. Monumentul reprezinta ultima ctitorie domneasca a secolului al 18-lea. Manastirea se intindea pe 3 hectare si avea 2 curti. Fatada bisericii avea un foisor generos la etaj, cu 7 arcade pe coloane de piatra, avand fusuri sculptate. Din anul in care a devenit inchisoare, complexul monaha incepe sa se degradeze. Abia in 1973 se initiaza restaurarea sa. Anul 1987 gasea un spatiu gol in locul maretului monument.
Printre alte biserici-monument care au cazut in calea planului ceausist au fost: Sfantul Nicolae din Crangasi (atestata documentar in 1564) - peste locul unde a existat, trece astazi Dambovita; Biserica Alba Postavari (atestata documentar in 1568) - locul bisericii a fost ocupat de rondul din fata Casei Poporului; manastirea Pantelimon (atestata documentar in 1750), ctitoria lui Grigore Ghica II; Biserica Izvorul Tamaduirii, construita in 1785, a cazut in 1984, poentru a lasa loc Casei Poporului.
Multe alte biserici-monument au fost translatate pentru ca in viziunea lui Ceausescu, acestea nu se potriveau in "peisajul" planurilor de reconstructie a Bucurestiului.
Exemple: biblioteca Sfantului Sinod de la Manastrirea Antim (1910-1912), rtanslatat in 1985.
In urma realizarii unei baze de date cu toate unitatile de cult s-a ajuns la o lista ce cuprinde 18.250 de locatii de cult, din care circa 4.500 sunt considerate monumente istorice, numai 23 din ele, fiind deja inscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu