Am lipsit cam mult de pe blog, mai exact cam 3 sapt, asta pentru ca mi-e foarte greu sa scriu la calcuator de acasa, ca e pozitionat cam aiurea si nici nu am cum sa fac schimbari :P ca ar inseamna sa intorc camera pe dos, pentru un calcutaor, ceea ce, neah...
so...recuperez acum si bag ce notai in jurnal :D ...
bradutzu!
Berlin - dec 2008
(a iesit @ MOMO prea mare, dar nu-l mai schimb, ca ori imi iese prea mare, ori prea mic, v. pozele astea, tre sa mai studiez programul, nu ca ar fi cine stie ce filozofie, dar rabdare sa am :d)
E verde, argintiu, sau alb, natural sau artificial. Straluceste in toate culorile pamantului si are langa el cadouri impachetate frumos. Astfel impodibirea bradului de Craciun a devenit aproape o arta, dar si o ocazie perfecta pentru comercianti de a-si rotunji veniturile.
Si totusi, pomul de Craciun, are povestea lui, pe care uneori o uitam in agitatia specifica sarbatorilor moderne. Traditia de a impodobi brazii, provine de la egipteni, care in ziua solstitiului de iarna, isi impodobeau casele cu frunze de palmier. Mai apoi romanii au preluat acest obicei, insa au folosit, in loc de frunza de palmier, brazii!
La mare cautare in trecut, erau figurinele din paine, modelate de brutari in forma de stea, ingeri sau magi, si agatate apoi in brazi. Cu timpul aceste figurine au fost indulcite, astfel ca si astazi, in brad, se agata bomboane, ciocolata sau turta dulce.
In europa secolului al 12-lea, Craciunul era destul de neobisnuit: bradul era atarnat de tavan cu varful in jos.
In Marea Britanie, obiceiul de a impodobi bradul iarna a fo preluat de la negustorii germani, stabiliti in Anglia, care obisnuiau sa-si decoreze casele de sarbatori.
Povestea ornametelor este si ea una interesanta. In secolul al 17-lea, bradul era impodobot cu beteala din argint, lumanri si margele. Pentru ca arginutul se oxida repede, s-a incercat confectionarea ornamentelor din diverse aliaje. De fiecare data insa, crengile, cedau sub greutatea lor. Inceputul de secol 20, aduce cu el un pom de Craciun modern. Brazii de mari dimensiuni, sunt amplasati in locurile publice, iar dupa 1960, apar bradutii din aluminiu argintiu, apoi apar brazii artificiali, cu aspect foarte realist care suplinesc si astazi cu succes, oaza de verdeata naturala.
Cat despre simbolurile bradului de Craciun, cu tot cu podoabe, lista este destul de lunga. Prin forma sa triunghiulara, bradul ne duce cu gandul la sfanta Treime. Podoabele cu care este imbracat, semnifica bogatie si cunoastere, asemenea pomului sacru din gradina Edenului. Steluta din varful bradului, nu este nici ea asezata la intamplare - semnificatia ei este una religioasa, prentu ca aminteste de steaua care a aparut pe cer la nasterea lui Iisus.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu