twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Fantana Alba...

In 1940, Romania a fost fortata sa cedeze URSS-ului teritoriul locuit de peste 3 milioane de locuitori, ca o consecinta a Pactului Ribbentrop-Molotov. Imediat ce administratia si armata romana au fost evacuate, trupele din Armata Rosie si NKVD au ocupat teritoriul. La 1 aprilie 1941 (de Pasti), un grup mare de oameni din mai multe sate de pe Valea Siretului: Patrautii de Sus, Patrautii de Jos, Cupca, Cocesti, suceveni, purtand in fata un "steag alb si insemne religioase", icoane, cruci din cetina, au format o coloana pasnica de peste 3000 de persoane ce se indrepta spre noua granita sovieto-romana. In Fantana Alba, la 3 km de granita romana, militarii sovietici ii asteptau ascunsi in padure. Au tras din plin cu mitralierele pana au cazut toti. Supravietuitorii au fost urmariti calare si spantecati cu sabia. Dupa masacru, ranitii au fost legati de cozile cailor si tarati pana la 5 gropi comune sapate dinainte, unde au fost ingropati de vii batrani, femei, copii, supravietuitori. Martorii spun ca "doua zile si doua nopti s-a miscat pamantul in acele gropi, pana toti si-au dat duhul".
Cativa au fost arestati de NKVD si dupa torturi infioratoare au fost dusi in cimitirul evreiesc din acel orasel si "aruncati de vii intr-o groapa comuna peste care s-a turnat si s-a stins var".
Alte crime similare ale trupelor sovietice au avut loc pe intregul teritoriu al Bucovinei si Basarabiei. Sute de mii de romani au fost exilati in Siberia si Kazakstan.

Un masacru petercut acum 70 de ani ne da dreptul sa spunem ca a existat si un Katyn romanesc. Din pacate el nu este comemorat de autoritati asa cum se cuvine. Acum 70 de ani, in aprilie 1941, la Fantana Alba, in Bucovina ocupata de URSS, 3000 de copii, tineri, batraini au fost ucisi de mitralierele sovieticilor. Potrivit martorilor oculari, ranitii au fost hacuiti cu sabiile si apoi ingropati de vii. Romanii se indreptau spre granita romaneasca cu odoarele bisericesti in mana. Au fost asasinati cu sange rece

Mai multe detalii in cartea "Batalia pentru Romania" de Mircea Dogaru

Simt un sentiment de frustrare pentru ca nu am stiut absolut nimic despre acest eveniment toata perioada mea de scolarizare, nu am invatat nimic in manualele de istorie romanesti, nu am aflat ca mii de romani au fost ucisi nevinovati de trupele sovietice si nu am aflat nici macar "Dupa 20 de ani" (amintire dupa titlul romanul lui Alexandre Dumas), ca noi romanii avem de comemorat mii de nevinovati care au murit in Bucovina si Basarabia si care sunt intr-un fel sau altul, primele victime ale comunismului romanesc.


0 comentarii: