twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

ganduri,,


De doua zile citesc o carte,,,a carui titlu probabil o sa va puna imaginatia la incercare,,,Heimat und Hölle. Jüdisches Leben in Europa durch zwei Jahrtausende" - "Caminul si infernul. Viata evreilor din Europa in doua milenii "

Citind din carte mi,au atras atentia aceste randuri, randuri kare intamplator le mai auzisem, prin liceu, de la profesoara noastra de latina, D.na Rogojina.

"Achte auf deine Gedanken, Ai grija de gandurile tale,
denn sie werden Worte. caci ele vor deveni cuvinte.
Achte auf deine Worte, Ai grija de cuvintele tale,
denn sie werden Handlungen. caci ele vor deveni fapte.

Achte auf deine Handlungen, Ai grija la faptele tale,
denn sie werden Gewohnheiten. caci ele vor deveni obiceiuri.

Achte auf deine Gewohnheiten, Ai grija la obiceiurile tale,
denn sie werden dein Character. caci ele vor forma carcterul.

Achte auf deinen Charakter, Ai grija de caracterul tau,
denn er wird dein Schicksal." caci el iti va descrie destinul.
- Talmud

Cred ca citatul spune tot...

"Talmudul este o compilaţie a opiniilor docte acumulate în scris până la sfârşitul secolului V e.n. Opiniile docte enunţate în Talmud tratează toate aspectele vieţii umane prin perspectiva normativă a iudaismului.Caracterul textului talmudic este foarte complex. Talmudul este o compilaţie incertă, nesistematică şi imprevizibilă, compusă din versete din Tora şi din întreaga Biblie, opinii ale participanţilor la dialoguri, alături de poveşti, legende şi mituri. Subiectele tratate au tangenţă cu toate aspectele existenţei umane şi sociale, prin perspectiva axiomatică a supremaţiei insuperabile invocate pentru Tora. Textul talmudic nu este clar sau uniform. În principiu, textul diferitelor straturi ale Tamudului este scris în ebraică cu un ingredient în limba arameică, la care se adaugă frecvent numeroşi termeni foarte rari din latină, greacă, persană şi mai ales, ebraică"

"(Tora cuprinde primele 5 cărţi ale lui Moise adică primele 5 capitole ale Bibliei ebraice, cunoscute şi sub numele de Pentateuh)."

- sursa: traiasca Wikipedia!!!

2 comentarii:

raluka spunea...

frumos...intr-adevar citatul spune totul..."ai grija de obiceiurile tale, caci ele iti vor forma caracterul"...

Michael spunea...

Ultima propoziţie e mişto :))