twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Vladimir Ghika

Monseniorul Ghika a fost numit oficial, de catre Sfantul Scaun din Vatican "martir", ultimul pas inaintea canonizarii acestuia (adica inainte de a fi declarat Sfant).

Vladimir Ghika a savarsit minuni in Romania, unde i-a ingrijit pe suferinzii din leprozerii, minuni in Franta, la parohia care a infiintat-o intr-un cartier sarac al Parisului, dar si pe taramuri indepartate, in Japonia de exemplu, unde miracolul s-a produs chiar in Palatul imperial.
Genevive d'Hoop - stranepoata Monseniorului Ghika: "Imparatul Japoniei isi dorea foarte mult un urmas. Straunchiul meu mi-s spus ca pana la sfarsitul anului va avea un urmas si chiar asa a fost. A venit pe lume actualul imparat Akito."

Michael d'Hoop: "A fost atunci un mic incident, pentru ca Monseniorul si-a pus miinile ce capul imparatului pentru a-i da binecuvantarea. Pentru jaopnezi imparatul este Dumnezeu, de aceea garzile imperiale s-au repezit la Monsenior, dar imparatul le-a facut semn ca totul este in regula."

Cel ce a renuntat la totul, la titluri nobiliare - era print, la palate si bogatii, pentru a trai alaturi de dezmostenitii sortii, a fost arestat pe cand avea 80 de ani, din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, totul in cel mai pur stil al terorii anilor '50: arestare in plina strada, anchete in care este schingiuit, chinuit cu cele mai cumplite torturi. Dupa un simulacru de proces este condamnat la 3 ani de inchisoare, penrtu o vina inventata in laboratoarele partidului: spionaj in favoarea Vaticanului. Se stinge la Jilava, in mai 1954. Va ramane insa in sufletele credinciosilor, indiferent de varsta sau de locul in care se afla.

"Chiar daca mesajul Monseniorului Chika poate parea romanesc, mie mi se pare ca este un mesaj universal. "

"Putem sa avem siguranta ca avem in ceruri sfinti care mijlocesc pentru noi, romanii, Vladimir Ghika fiind unul dintre acestia."

A fost singurul preot din lume ce a avut dreptul sa oficieze slujbe de orice fel, atat in stil catolic, religia pe care singur si-a ales-o, cat si in stil bizantin-ortodox, religia din care provenea familia sa.

Pana in ziua in care a fost arestat (18 sept 1952) a slujit in Biserica Sacré Coeur din Bucuresti, de langa statuia Aviatorilor.

-> Video despre Monseniorul Ghika

0 comentarii: