twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

"O ordine naturala a lucrurilor" - Antonio Lobo Antunes


Ultimul roman al lui Antonio Lobo Antunes aparut, in sfarsit si in romaneste, este "Ordinea naturala a lucrurilor".

Nu este un roman usor, nici un roman foarte greu, cum ar fi un roman incifrat. Este un roman in care trebuie sa intri cu multa rabdare. Sunt foarte multe personaje in care poti sa intri, dar cu care sa te simti dintr-o data foarte familiar si parca realmente traiesti cu ei si nu-i mai poti uita. Actiunile se intrepatrund, la fel si destinele. Se creaza un labirint de planuri, in care, la final, autorul ne prezinta "Reala oridine a lucrurilor".
O tanara diabetica, nascuta in Lisabona, este tinuta in viata de povestile soptite noaptea la ureche, de un iubit pe care-l dispretuia. Povestile personajelor prezentate, alcatuiesc portretul tragic-comic al unei societati aflate in disolutie.


Nascut intr-o familie de medici, in anul 1942, Antonio Lobo Antunes, a renuntat la chirurgie si la psihiatrie cand a inteles ca poate trai din literatura. A deprins disciplina scrisului. In fiecare zi incepe lucrul la ora 9 si nu foloseste computerul.

Antonio Lobo Antunes - "O carte este o ureche pe care o lipesti de pamant, ca sa asculti zgomotul lumii. In plus, o carte buna, din punctul meu de vedere, e o carte in care fiecare pagina e oglindita, care ne arata cum suntem, care ne reveleaza, pentru ca uneori ne petrecem viata cautand usi in ziduri care nu au usi"

Denisa Comanescu - editor: ""Ordinea naturala a lucrurilor", cel mai cunsocut roman al lui Antonio Lobo Antunes, publicat in Portugalia in 1992 este romanul care l-a impus definitiv pe plan mondial"

Micaela Ghitescu - traducator: "Este considerat unul din cei mai mari scriitori portughezi actuali si s,ar putea spune din literatura universala"

Antonio Lobo Antunes - "Daca vrei sa fii scriitor, cred ca ai nevoie de trei lucruri: orgoliu, pasiune si singuratate. E o meserie ca oricare alta. Problema nu este sa scrii, ci sa scrii tot timpul."

Pana acum Antonio Lobo Antunes a primit peste 20 de premii literare internationale, printre care Marele Premiu Ovidius, decernat in 2003 de uniunea Scriitorilor din Romania.

Numele sau a figurat de mai multe ori pe lista nominalizatilor pentru Premiul Nobel.

0 comentarii: