twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Istoria "Tinutului" Cimitirului Bellu

"Gradina si livada avea Bellu cel Batran pe ulita Serban Voda. Aici cresteau vicese, portocali aclimatizati cu truda si grija chiar pe malurile Dambovitei".

Bellu cel Tanar, Barbu adica, doneaza in anul 1853 Primariei Bucurestiului, gradina si livada care o avea de la tatal sau. In gradina cu suflete, se afla chiar sufletul donatorului: Barbu Bellu, aroman si fost Ministru al Cultelor in 1862 in Guvernul condus de varul sau, Barbu Catargiu. A fost insa si Ministru al Justitiei, in Guvernul Nicolae Kretzulescu.

La donatia Baronului Bellu, se adauga si cea a manastirii Vacaresti. Ea avea pe terenul donat municipalitatii, trei mori de vant. Pe locul cu portocale al batranului Bellu si pe cel pe care erau candva morile de vant ale manastirii se afla acum cimitirul Bellu. In 1859, avea 17 hectare, in 1960 ajungea la 20, iar acum are cam 22 de hectare, 22 de hectare de suflete
care plutesc deasupra locului si care uneori parca insufletesc statuile de marmura care strajuiesc aleile.

O astfel de statuie care pare de-a binelea vie, este "Doamna cu umbrela", opera sculptoruluiRaffaello Romanelli, poate pentru ca este o statuie in marime naturala, poate pentru ca monumentul este invaluit intr,o poveste care emotioneaza. "Doamna cu umbrela" este Katalina Boschott. Ea a murit in 1905, era belgianca si facea parte din inalta societate. Ultimile sale cuvinte au fost: "Cet animal de medecin m'a tuee! (Animalul asta de doctor m-a ucis)". Cuvintele au fost scrise pe monumentul din granit rosu. Acum doar urma literelor se mai vede. Literele au fost furate in urma cu zeci de ani. Hotii au crezut ca sunt din aur.
Chiar la intrare, ochiul descopera mormantul doctorului Popovici, protagonistum intamplarii de dragoste si cel care a comandat lucrarea "Daomna cu umbrela".

"Gradina" si astazi este un teritoriu cunoscut-necunsocut, care trebuie descoperit.

Bogdan Tanase: director general A.C.C.R. "Am inceput partea de reconditionare a monumentelor de care aveam informatii la data aceea, pentru ca pe masura ce scoatem vegetatia, descopeream alte si alte monumente, morminte, placi, despre care nici nu se stia. In paralel ne-am ocupat de vegetatie, pentru ca in decurs de 4 luni, am scos de aici in jur de 100 de basculante numai de vegetatie."

Gradina s-a tranformat de curand intr-un oras in care nu te mai poti rataci. Aleile au fost botezate. Unul dintre cele mai vizitate monumente este cel al Iuliei Hasdeu. Oameni necunoscuti vin aici si aprind lumanari sau pun acatiste. Mormantul se inegrise de la flacara lumanarilor. Acum el arata de parca o ruda apropiata ar ingrji pios mormantul Iuliei, cea geniala si nenorocoasa.

Paul Filip - artist fotograf: "Aici, de exemplu, la Iulia Hasdeu, se vizita, intrai inauntru, unde era foarte frumos aranjat, erau fluturi, erau busturile Mantuitorului, lui Shakespeare, lui Victor Hugo si al Iuliei Hasdeu. Si cine cobora sa vada, ea era bagata intr,un sarcofag cu usita cu geam si era bagata in vid si i se vedea capul si cine venea sa viziteze, avea un registru in care semna".

Este un monument spiritist. Bogdan Petriceicu Hasdeu l-a construit dupa indicatiile date dincolo de moarte de iubita sa Iulia. Ceasul de la mormant, arata ora 13:33, este ora nasterii, dar si ora mortii Iuliei. Dupa cutremurul din 1977, globul de pe monument, care are cam 600 de kilograme, a fost gasit la 20 de metri, chiar pe alee. In anii '80, o asociatie spiritista din Brazilia, a vrut sa cumpere monumentul Iuliei Hasdeu. A oferit atunci 5 milioane de dolari. S-a opus insa Elena Ceausescu. Ea a cerut o suma de 10 ori mai mare , adica 50 de milioane de dolari. Vanzarea nu s-a mai facut. Singurul monument spiritist de la noi a ramas in "Gradina" lui Bellu. In fata mormantului ei, exista si astazi bancuta facuta special pentru indureratul Bogdan Petriceicu Hasdeu. http://www.scribd.com/doc/6873272/Iulia-Hasdeu

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cimitirul_Bellu - lista cu personalitatile inhumate in aceasta "Gradina"

0 comentarii: