twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

"Chisinau si Bucuresti doua inimi gemene"


"Planul Belkovski"

Belkovski propunea un plan propriu de reglementare a riferendumului Transnistrean. Belkowski sustinea ca atunci ca Republica Moldova ar trebui sa se uneasca cu Romania, iar Trasnistria sa devina independenta. Anii au trecut insa, iar analistul rus spune ca planul sau este inca valabil.

Planul Balkovski insa nu a fost luat in seama niciodata serios. Mai mult, s-a spus ca este un panou de incercare lansat de Kremlin, pentru a se vedea reactiile la Bucuresti si Chisinau.

Noile alegeri din Repubica Moldova a adus la putere Alianta pentru Integrare Europeana. Potrivit lui Belkowski, Rusia si-a pierdut influenta de odinioara in Republica Moldova.

Stanislav Bekovski - "Moscova nu are o strategie politica in Republica Moldova. Daca Moscova ar fi avut macar o strategie pentru recunoasterea independentei in Transnistriei, sau inglobarea Transnistriei in Federatia Rusiei, atunci fara indoiala, Rusia ar fi sustinut fortele unioniste. Soarta Moldovei si a Transnistriei se afla acum in mana Romaniei. Daca Romania va duce o politica de atragere a Republicii Moldova pe orbita sa, si asta vedem si din spusele lui Mihai Ghimpu, vom vedea curand ca regiunea va aluneca spre Romania."

Belkovski apreciaza ca Transnistriei are toate sansele sa devina independenta daca Republica Moldova va deveni parte a Uniunii Europene. In acelasi timp, analistul rus, este convins ca Republica Moldova va intra in Europa doar facand parte din Romania. Cand se va intampla acest lucru? Daca tinem cont ca deaja politicienii de la Chisinau vorbesc despre aceste lucruri deschis, fara sa se mai teama, cred ca ne putem incadra in 10 ani - Stanislav Bekovski

0 comentarii: