twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Romania Mare!


Istoria spune ca Romania Mare a inceput sa existe la 1 Decembrie 1918. Unirea ei a inceput insa mai devreme, mai exact in luna martie a aceluiasi an, pe 27 Martie. Atunci, Sfatul Tarii format din 148 membrii, au fost chemati sa voteze unirea cu tara. Rezultatul votului a consfiintit Unirea Basarabiei cu Tara Mama. Acest eveniment are istoria lui: inceputlui lui septembrie 1917, cand s-a infiintat Sfatul Tarii. Pe 1 Decembrie, Sfatul Tarii proclama Republica Democrata Moldoveneasca, iar la 24 Ianuarie 1918, aceasta isi proclama independenta si rupe legaturile cu Rusia. In martie, 27, Basarabia se uneste cu Romania.

Actul istoric al unirii glasuia: "In numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica Democratica Moldoveneasca BAsarabia, in puterea dreptului istoric si dreptului de neam pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotareasca soartea lor de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu Mama Sa, Romania"

Iar Regele Ferdinand, intregitorul privea astfel aceasta Unire: "Din suflet multumesc Bunului Dumnezeu ca mi-a dat in zilele de rastriste, ca o mangaiere, sa vad dupa 100 de ani, pe fratii basarabeni revenind la Patria Mama."

Istoria a vrut insa altfel. Peste cateva decenii, totul avea sa desparta din nou, doua tari...asa a ramas si astazi!

0 comentarii: