twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Povestea Martisorului

In aceasta perioada, luna Martie este intr-o disputa cu Faurar (feb.), se si spune intr-o legenda foarte frumoasa din Bucovina, ca Faurar si Martisor s-ar fi luptat intre ei, fiindca Martisor ar fi furat cateva zile din Faurar (29feb, 30feb). Pentru acest lucru, Faurar cateodata se razbuna si-i mai trimite putin ger, putina ninsoare lui Martisor, motiv pentru care trebuie sa ne aparam de aceste tumulturi ale inceputului de Martie, si atunci Martisorul este o pavaza. Deasemena, Martisorul este pavaza si pentru copii, pentru sanatate, pentru putere. De aceea in jurul incheieturii drepte se innoada firul Martisorului si atunci se crede ca ei vor fi pretejati, sanatosi si puternici tot anul :D.

De la stravechea amuleta (apara pe oameni de fortele malefice ale anotimpului rece), s-a ajuns la podoaba. Martisorul a devenit apanajul oamenilor care au har, au talent de a realiza aceste "jucarii".

Ne aflam intr-o luna in care femeia este rasfatata, de la Dragobete si pana la Buna Vestire. Ea este cumva in centrul atentiei, ea este permanent destinatara unor practici vizuale, menite a o pune intr-o lumina favorabila in comunitate. :P


Martisorul la bulgari...

Martenitsa, asa se numesc martisoarele in Bulagria. Ele simbolizeaza sarbatoarea primaverii si numele provine de la Baba Marta, echivalentul Babei Dochia la noi.

"E traditie bulgara, se practica numai la noi. E Baba Marta, simbolul bulagesc. Romanii au luat de la noi, ca sunt vecini" :)) (ah, Donna Donna [-( ), dar: "Cine nu e mandru de valorile neamului sau, va pieri pe alta limba decat a sa!" - spunea o vorba batraneasca.

Etnografii romani sustin insa ca martisorul este o traditie pur romaneasca, atestata material prin documente stiintifice, avand originea in saturnaliile romane (anii 100 e.n.). Specialistii sustin ca de la noi martisorul a fost preluat si in Europa de S-E.



Asta apropo ca am avut surpriza sa aud ca bulagarii pretind ca si hora este un dans traditional bulgaresc :-s , dar despre asta, alta data!

0 comentarii: