twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Elevul Dima dintr-a saptea - de Mihail Drumeş


"Cand iubesti, esti serios fara sa vrei, caci durerea nu rade"

,,Mă gândesc întruna la dragoste şi caut din cărţile pe care le citesc să-mi fac o idee desluşită despre ea. Vreau să ştiu în ce constă mirajul iubirii, cum se provoacă iubirea şi ce trebuie să faci ca să fii iubit?"

“Anatole France insa ma incurca. El sustine ca iubirea traieste din dorinta si se hraneste cu minciuni. Nu se iubesc cu adevarat decat aceia care nu se cunosc inca… Nu pricep.Cum vine asta?”


Romanul Elevul Dima dintr-a saptea, imprumuta retorica si recuzita genului literar specific secolului XIX, din care ies in evindenta ecouri atat din romanele lui Jules Verne kat si din cartile lui Caragiale.

Ideea principala este ca, desi personajul central, elevul Dima, reuseste sa-si creeze o lume a sa, crezand ku toata puterea si vointa sa ca poate schimba lumea, decade brusc. Ce poate fi mai rau pentru un tanar sa-si vada aripile universului sau, frante? Dima, prin structura sa, are ceva din trasaturile elevului adolescent dintotdeauna: traieste intens, viseaza, se indragosteste foarte repede, vorbeste maret, prezinta declaratii pasionale, saruta fotografii, cade in genunchi, ameninta ca doreste sa se sinucida, dar care, la sfarsitul cartii, sare peste etapa eroismului adolescentin si devine un om de cariera, cu o meserie profitabila, lokuind in capitala Angliei, desi fusese dat afara din toate scolile satului, urmand ultimile clase la Londra.

1 comentarii:

raluka spunea...

m-ai ispitit...o sa citesc si eu cartea asta...pana atunci: imi place ideea lui Anatole France, dar cred ca este cu dus si intors; adik pe de o parte are dreptate:"nu se iubesc cu adevarat decat aceia care nu se cunosc inca" si totusi cred ca iubesti cu adevarat abia atunci cand il cunosti pe celalalt si stii cine este si ce ii place sa faca, si iubesti tocmai pentru ca iti plac acele aspecte...sa iubesti fara sa cunosti pe cineva, e adolescentin (intr-adevar Dima e doar un adolescent) si totusi e asa de frumos sa simti ca iubesti fara sa cunosti prea bine persoana pe acre o iubesti...