
Omul şi marea
de Octavian Soviany
"Om liber, tu şi marea veţi fi de-a pururi fraţi!
Oglinda ta e marea, iar firea-ţi, nu odată,
Îşi află chip şi seamăn în hula zbuciumată
Ce-ascunde, ca şi tine, abisuri fără saţ.
Imaginea-ţi răsfrântă-n adîncuri te îmbie
S-o-mbrăţişezi cu braţul şi sufletul flămând,
Iar inima ta uită de sine ascultând
Acest suspin sălbatic, precum o vijelie.
Ştiţi să tăceţi şi-n neguri să vă ascundeţi ştiţi:
Tu, omule, ai hăuri şi taine nepătrunse,
Tu, mare, -ţi aperi straşnic comorile ascunse,
Atât sunteţi de tainici şi atât vă pizmuiţi.
Şi totuşi iată veacuri de când, cu-nverşunare,
Voi duceţi, om şi mare, un necurmat război,
Atât iubiţi măcelul şi moartea amândoi,
O, voi eterni potrivnici, o fraţi fără cruţare."
Dupa ce a fost introdus sisetmul vizelor pentru Republica Moldova, numarul pasagerilor ce tranzitau acest traseu a scazut drastic, astfel ka orarul acestui tren s,a schimbat, circuland numai in zilele pare (asta apropo de sistemul kare il folosea Ceausescu, in zilele pare circulau anumite transporturi pe anumite trasee si in zilele impare, restul) - deci tot idee cretina comunista luata, evident, de la rusi :P.
Majoritatea informatiilor sunt preluate de la Jurnalul de Chisinau, evident ku ajustari, un jurnal ce,l citesc ku "mare drag" zi de zi...
Societatea informationalizata, raportarea la valori noi dar si perioada comunista au defomat semnificatia Invierii de la o sarbatoare a spiritului si a bucuriei , intr-una extrem de secularizata. Desigur, in acelasi timp, s,au schimbat si traditiile legate de acest moment.
S-a redus intelepciunea la cunoastere si cunoasterea la informatie si de-asemeni si informatia a ajuns sa fie uneori profund derizorie. Ar trebui sa discernem intre ceea ce este important si ceea ce nu este important pentru vietile noastre, iata un elemant pe care in general noi il ignoram in ecuatia noastra existentiala – raportarea noastra la textele sfinte este din ce in ce mai putin substantiala.
Ce insemna inainte? Insemna 100 de zile in care se faceau pregatiri, in care se postea , in care se serba Pastele , in care urmau tot felul de sarbatori si aceste 100 de zile se incheiau ku Sarbatoarea Rusaliilor. Deci erau 100 de zile de grija permanenta penru ce faci, ce, spui, kum spui, ce trebuie facut, ce nu trebuie facut. Era practic o treime din viata.
Astazi postul a devenit mai mult o moda si se refera apropae exclusiv la alimentatie. Multi tineri in mod surprinzator pentru mine postesc, dar postesc intr,un fel aparte si usor caraghios. Postim ku pate vegetal de ficat, postim ku karnati vegetali, etc., deci de fapt postul in ceea ce ne priveste nu,i niciun fel de sacrificiu, kand de fapt, spun cei credinciosi , drumul spre sarbatoarea Invierii inseamna o perioada de tacere, de rugaciune, de reflexie.
Ne putem pregati ku adevarat asumand intii aceasta conditie sobra verticala , pe de alta parte privind cu bukurie spre aceasta veste buna care ni se da noua, crestinilor, cu speranta ka viata aceasta pe care o traim de pe o zi pe alta nu,si gaseste rostul doar in realizarile materiale; cu speranta ka fara o implinire duhovniceasca fara o privire dinkolo de moarte in aceasta lumina a Invierii, lumina Invierii lui Hristos, nu vom fi nicodata impliniti.
Si pentru a mentine traditia, desi pare tot mai greu de imaginat in ziua de azi, ar trebui sa renuntam la goana dupa cumparaturi, sa incercam sa koacem kozonacii in kase si sa inkondeiem oua rosii.
Sunt gesturi mai mult de grija, mai mult de atentie, ku rezltate de multe ori stalcite, dar care fac ca lukrurile sa fie mai adevarate in continuare.
Dar cel mai important, cred teologii, ar fi sa ne regasim pe noi insine, in biserika, in noaptea Invierii. Ar fi deci, poate important sa ne rezervam cu totii in aceste zile, cateva minute, cateva ore, daca se poate, pentru a trai ku adevarat inaltimea si bukuria aceste sarbatori, care ne cheama pe toti.
Hristos a Inviat!
daca,i bal, bal sa fie,,,
e meci de fapt: dinamo-rapid (scor pauza 2.1..hehe..eu,s dinamovista) si na,,fiind meci, toate activitatile mele inceteaza...singurul lucru ku kare ies din tipar kand urmaresc meci este ka nu konsum bere ;))...ar fi si ciudat, sg aici in cam sa,mi iau bere si sa beau,,:))
asa si kum ziceam,,,
trebuie sa dau niste explikatii ce au venit de la "Mihaitza" legat de ce am skris in textul de mai sus: daca merita ku adevarat sa faci pe "eroina", nu Mihai nu merita. E o prostie imensa,,,stiu,,,dar kand vad ku ochii mei ka cineva e furat sau batut sau stiu eu ce, nu pot sa ramane impasibila,,,dar stai linistit, ka societatea de azi mi,a aratat ka nu trebuie sa ma komport asa si ce am facut akum, am facut,o in Germ,,,sperand ka poate aici oamenii nu,s asa,,,desi,,,nu stiu,,,
eram prin liceu,,,si veneam io destul de obosita dar in acelasi timp inkantata, pentru ca veneam, cu vioara in spate, de la orchestra. zik inkantata, pentru ka sa canti intr,o orchestra este poate una din cele mai interesante si aparte experiente care le pot avea tinerii si nu numai...
eram in autobuzul 282, venind dinspre gara. Il vad pe un barbat, poate ku juma de kap peste mine, ka isi infingea degetele alea jegoase in geanta unei femei. Eu, marea luptatoare pentru egalitate si dreptate a lui peste ii fac semn kukoanei pagubite katre geanta. Si akum surpriza: kokoana zice katre mine: "orikum nu are ce sa,mi fure din geanta". eu in gand "fi,mi,ar bukuria mare sa fie de femeie kretina". evindet, hotu isi indreapta ochii lui de sobolan (astfel ka sigur v,ati dat seama din ce specie de Manus facea parte). Mi s,a facut inima kat un purice mik mik mik...zik - sa vezi ce,mi arde asta. Barbatul catre mine: "e nebuna....".
Ei si de akum sa va povestesc. Kobor eu la prima din autobuz, hotu dupa mine. Ma intork la 180 de grade sa traversez strada, individu dupa mine. Akum incep procesele de constiinta, frustrarile si kum sa scap de el. Ma gandeam in prima instanta s,o iau la fuga, bazandu,ma pe viteaza mea (totdeauna am fo fffff buna la atletism - ca facui kam 12 ani de atletism de performanta), dar ii kam studiasem io constitutia si am vazut ka era destul de atletik si apoi m,am gandit io: fiind sambata, lume nu foarte multa pe strada pe vremea aia iar fuga pe stradute n.o konsideram ka fiind o salvare. Important e sa ramai pe unde e populatie ka la o adika, daca te prinde, makar sa vada cineva kum te omoara...:D
e si dupa ce termin eu de traversat, ma intork ku fata la el, il privesc direct in ochi si decid ka trebuie sa,l konfrunt face to face. Ii zik: "ok, si ce,o sa,mi faci akum?" - exact asa am spus. El a ramas blokat, probabil nu se astepta la o astfel reactie din parte mea...pe de o parte in situatia asta as zice ka daca fugeam era mai naspa, asa, l,am luat prin surprindere si in mijlokul strazii. Apoi vad doi insi: soti si sotie venind si le spun: ka asta vrea sa ma bata (n,am avut curaj sa zik ka l,am vazut furand, ka mi,era ka,l infurii si mai tare). Hotu raspunde "e nevasta,mea, e nebuna, nu vreau sa,i fac nimik". Pt a 2,a oara kand am fo tradata de un roman de al nostru,,,halal romani pt ka suntem cei mai egoisti, indiferenti, nesimtiti si individualisti specii de oameni. Tinerii merg mai departe uitandu.se la noi ka la o piesa de teatru proasta. Kand am ramas iar numa ku el: io iar il intreb: "ok, si ce ai sa,mi faci". e si akum e mom kare m,a markat pt fff mult timp. am visat nopti intregi momentul: tipul ridika mana stg si imi arata intre degetul mare si degetul de la mijlok in cutit zimtat si,mi spune: "as fi putut sa te mutilez pe viata ku kutitu asta, il vezi? data viitoare n,am sa te mai iert". Am ramas ku kapul sus si simteam ff multa putere de a.l konfrunta, desi numa sufletul meu stie ce am simtit in secundele acelea,,,Stiu ka atunci a fost D.zeu cu mine, pt ka oamenii creioli nu iarta niciodata...
Si a plekat,,,,
Apropos: akum trebuie sa ascultam de 100 de ori pe zi in autobuze si metrouri: kand asistati la actiuni necrestinesti in autobuze "nu ramaneti impasibili" - RAMANETI IMPASIBILI daca vreti sa ramaneti intregi...romanilor le taraie fundu de frika kand sub ochii lor se petrece astfel de evenimente. Probabil problemele de zi ku zi a lor, grija pt ziua de "azi" ii fac sa fie asa. Dar pentru ca asa reactionati si ganditi ka trebuie sa aveti pielea salvata, atunci nu va asteptati sa sara altii in ajutorul vostru daca veti patii la fel!!!
Expozitia "Cel ce se pedepseste singur" are loc la Palatele Brancovenesti: arta anilor ’80 – '90 in perioada: 5 apr - 15 mai.
Erwin Kester – istoric de arta.“Expozitie atipica pentru ca cei trei artisti pe care i,am adus laolalta in aceasta expozitie sunt atipici. In anii '80 arta romaneasca se descurca, aproape toti artistii se descurcau: fie mergeau pe mana artei oficiale, fie faceau arta pentru regim sau isi desfaceau cealalta comanda, asa-zisa comanda intima, comanda care face opera."
Expozitia “Cel ce se pedepseste singur”, deskrie o imagine realista a anilor '80-'90. Expozantii: Stefan Bertalan, Florin Mitroi si Ion Grigorescu au refuzat komanda sociala si s-au autopedepsit.
Erwin Kester : “Totul lipsea, absolu tot, de la hartie igienica pana la unt, de la libertate pana la electricitate. Cei trei artisti au mers in interiorul acestei lipse. Si de asta si expozita, o sa vedetei, nu sunt lucrari pictate cu pasta groasa, placuta, frumoasa, stralucitoare - se vede o retinere, o abtinere, folosind creioane colorate, cu carioci, cu toata acea saracie.”
Realitatea acelor vremuri se regaseste in forme diverse: congrese si plenare PCR, lozuri, reklame la Loto Prono, cozi nesfarsite la alimente, chipuri triste si umile, sugerand compromisul, tradarea, lasitatea umana.
Ion Grigorescu - artist: “Am raspuns intr,un fel aparte comenzii sociale si in acelasi timp am luat oarecum in serios. In timp ce colegii nstrii, generatiile dinaintea mea incercau sa ocoleasca comanda, sa evadeze, noi am incercat sa mergem direct, intr,un mod documentar - ralitatea asa kum e, sa zicem asa, fotografica.”
Erwin Kester: “Este o expozitie care cred ca arata radacinile derivei noastre actuale, compromisul actual, al situatiei hibride, din toate punctele de vedere si cred ka radacinile noastre, radacinile momentului, chiar acestui moment istoric foarte bine definit 2009 - 20 de ani de la kaderea comunismului stau in anii astia '80, iar acesti artisti au aratat, prin aceste imagini, exact kum arata situatia la momentul respectiv ”
Ieri aratandu,le lui Mihai si Silviutzei o poza cu biserica de la mine din oras mi,a tresarit o idee,,,sa scriu despre orasul in care locuiesc de un an si jumatate in Germania, si anume Neubrandenburg (diferit de Brandenburg).
Orasul mai este denumit si "orasul celor patru porti pe Tollensesee" (Tollensesee-fiind un lac).
Este un centru economic si cultural al partii de Est al landului Mecklenburg-Vorpommern (land din N-E-ul Germaniei). Un oras in care, de multi ani se intalnesc cultura, sportul, buna dispozitie si nu in ultimul rand arhitectura.
Are cca. 70.000 de locuitori pe o sprafata de 6000km², suprafata pe care in media Germaniei, ar putea lokui 400.000de oameni.
Inceperea constructiei orasului dateaza din anul 1170, la comanda ducelui Kasimir I. von (de) Pommern. Finalizarea, cu toate tendintele de stil franciscan s-a facut sub conducerea ducelui Johann I. von (de) Brandenburg in anul 1248.
Zidul care imprejmuieste orasul (v.poza) a fost facut initial din lemn Weir, astfel ca nu s-a folosit, pana in anul 1261 lemn, apa si pamant. Ulterior, pentru ca nu mai putea oferi protectie, a fo inlokuit de un "gard" din lemn de stejar si piatra (anul 1300).
In prima instanta au fost construite trei turnuri ce leaga zidul de protectie si care faceaau accesul spre oras.
Ulterior a fost construita cea de,a 4-a poarta, tocmai pentru un acces si trafic mai usor.
In perioada 1298 - 1347 a fost denumita resedinta teritoriului "Mecklenburger"si ulterior In secolele 14 si 15 a reprezentat resedinta principala a ducatului "Mecklenburg-Stargard"
In 1523 este prima data, cand se predica in teritoriul orasului despre cultura evanghelica, predica tinuta de: Pr. Johann Berckmann. Astfel din 1552 incep sa se desfasoare slujbe in Biserica Franciscana: Johanneskirche (Biserica Sf. Ioan).
sursa poza: Internet
In 1631, orasul Neubrandenburg a fost cucerit si devastat de trupele aliantei catolice, conduse de: gen. Tilly (ca sa ne mai amuzam, "Til" il chema pe primul meu motan care l-am avut:D, numele de Til venea de la Til-Proiectil :))).
Sute de oameni au fost torturaţi, chinuiti şi omorâti iar bisericile si casele au fost jefuite si distruse. Nici interiorul bisericii nu a fost ocolit de distrugerile facute. Sute de generatii au fost afectate si influentate evenimentele din 1631. A fost nevoie de arpoape 50 de ani ca orasul sa fie reconstruit din temelii.
De-asemena incendiile din 1676 si 1730 au distrus o mare parte a cladirilor istorice. Au fost refacute ulterior, ramanand modele pentru alte constructii medievale. La aceasta se adauga cladirea primariei construita in stil baroc de arhitectul Christoph Julius Löwe.
Din 1701, sub conducerea ducelui Adolf Friedrich IV, orasul Neubrandenburg este reales ca resedinta principala.
In 1920 a fost dat spre locuinta exclusiv oamenilor de rand, pana la distrugerea din 1945
In fiecare an, orasul, ce era aservit in mare parte famiilor regale si nobile, se tineau concerte, festivaluri, exclusiv pentru familia regala. Intreaga "viata regala", s-a stins odata cu caderea regalitatii din Germania.
In ciuda aspectului grandios, orasul a fost intotdeauna saracacos din punct de vedere economic.
In aces oras aveau loc, in sec 18 marile, intruniri politice pentru sistemul de guvernare al land.ului Mecklenburg.
In 1770 aici a avut loc ultima executie in loc public. La vremea aceea, Goethe avea 21 de ani.
Conectarea la epoca moderna, a integrat orasul in asa zis.ul Confederaţia Germană de Nord, moment in care orasul a aservit ca "poarta" vamala si de blocare. In 1867 se construia prima cale ferata ce tecea prin Neubrandenburg si unea orasele Lübeck si Stettin, iar in 1877 a fost data in folosinta linia de cale ferata dintre Berlin si Stralsund. Astfel a inceput o vasta activitate de constructii. Mai mult de jumatate din caldiri au fost reabilitate sau înlocuite cu clădiri noi. In secolul 19 s-a pus foarte multa baza pe refacerea edificiilor medievale, astfel ca astazi, orasul Neubrandenburg este cel mai bine intretinut oras medieval din N-ul Germaniei.
In 1864, prin existenta unei mari comunitati evreiesti, s,au pus bazele constructiei unei sinagogi. Pana la inceputul secolui 1900, cand se cunsoc toate deportarile evreilor, orasul Neubrandenburg, reprezenta locul de intalnire al tuturor evreilor din N.ul Germaniei. In anul 1914, orasul a fost numit chiar "resedinta comunitatiii evreiesti din Mecklemburg-Strelitz", in ciuda faptului ca astazi, numarul de evrei ce mai locuiesc in Nordul Germaniei este foarte redus.
vor urma...
(perioadele Weimarer, nationalismul si cel de-al 2.lea Razboi Mondial)
"Un jurnal" pe care l-am citit cand eram in anul 4 de facultate...in perioada cand va spuneam ulterior ca ma simteam nefericita datorita sentimentului de singuratate. imi iesea permanent in ochi cand ma uitam la TV, pentru ca era asezata chiar in biblioteca, in fata. Nu cred ca a fost intamplator...
Sunt apropiata de aceasta carte,,,si ku prima okazie am sa va scriu,,,
In aceasta carte putem observa viata reala a scriitorilor romani in timpul comunismului. Steinhardt a stiut foarte bine sa scrie si de-asemeni, pe parcusul vietii sale, l-a "intalnit" pe Dumnezeu si l-a cunoscut intr-o perioada a suferintei sale, in inchisoare. A fost cuprins de lumina adevarului, Isus Christos.
De origine este "ovreu", era singurul elev prezent permanent la orele de religie, avand astfel, de mic o inclinatie si chemare spre aceasta directie.
In inchisoare se converteste la ortodoxism.
Cartea reprezinta rezumatul amitirilor sale din inchisoare. Textul, pe capitole, nu are o ordine cronologica a evenimentelor. Totul se bazeaza pe amintirile sale aparute dupa iesirea sa din inchisoare. Autorul imbina foarte bine suferinta omului cu bucuria sufletului, pentru a arata spiritul real din om.
"Am intrat in inchisoare orb (cu vagi strafulgerari de lumina, dar nu asupra realitatii, ci interioare, strafulgerari autogene ale beznei, care despica intunericul fara al risipi) si ies cu ochii deschisi; am intrat rasfatat, razgiiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemultumit, ies cunoscind fericirea; am intrat nervos, suparacios, sensibil la fleacuri, ies nepasator; soarele si viata imi spuneau putin, acum stiu sa gust felioara de piine cit de mica; ies admirind mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies impacat: cu cei carora leam gresit, cu prietenii si dusmanii mei, ba si cu mine insumi. (N. Steinhardt)
„O carte splendida, amestec inextricabil de notatie cotidiana, amintire, confesiune, hermeneutica, humor, tragedie, istorie, universalitate, metafizica, fiziologie, citate de lectura... N. Steinhardt dovedeste aceeasi uluitoare forta de patrundere in adevarul lucrurilor dincolo de coaja groasa a locului comun. Literatura noastra s-a imbogatit cu o carte de prima mina, la care vom simti nevoia sa ne intoarcem nu o data, in clipe de restriste, dar si de bucurie.” (Nicolae Manolescu)
IN CAUTAREA FERICIRII
^^ “Eu sunt minunea lumii”, spunea ieri trandafirul.
“Cine-ar avea curajul sa-mi faca vreo durere?”
Canta privighetoarea si repeta zefirul:
“O zi de fericire un an de lacrimi cere.”
(Omar Khayyam)
M-am ascuns intr-o scoica,pe fundul marii,
Dar am uitat in care.
Zilnic ma cobor in adanc
Si strecor marea printre degete,
Sa dau de mine.
Fundul marii ma atrage si ma inspaimanta
Cu milioanele de scoici
Asemanatoare.