twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Expozitia "Cel ce se pedepseste singur"


Expozitia "Cel ce se pedepseste singur" are loc la Palatele Brancovenesti: arta anilor ’80 – '90 in perioada: 5 apr - 15 mai.

Erwin Kester – istoric de arta.“Expozitie atipica pentru ca cei trei artisti pe care i,am adus laolalta in aceasta expozitie sunt atipici. In anii '80 arta romaneasca se descurca, aproape toti artistii se descurcau: fie mergeau pe mana artei oficiale, fie faceau arta pentru regim sau isi desfaceau cealalta comanda, asa-zisa comanda intima, comanda care face opera."

Expozitia “Cel ce se pedepseste singur”, deskrie o imagine realista a anilor '80-'90. Expozantii: Stefan Bertalan, Florin Mitroi si Ion Grigorescu au refuzat komanda sociala si s-au autopedepsit.

Erwin Kester : “Totul lipsea, absolu tot, de la hartie igienica pana la unt, de la libertate pana la electricitate. Cei trei artisti au mers in interiorul acestei lipse. Si de asta si expozita, o sa vedetei, nu sunt lucrari pictate cu pasta groasa, placuta, frumoasa, stralucitoare - se vede o retinere, o abtinere, folosind creioane colorate, cu carioci, cu toata acea saracie.”

Realitatea acelor vremuri se regaseste in forme diverse: congrese si plenare PCR, lozuri, reklame la Loto Prono, cozi nesfarsite la alimente, chipuri triste si umile, sugerand compromisul, tradarea, lasitatea umana.

Ion Grigorescu - artist: “Am raspuns intr,un fel aparte comenzii sociale si in acelasi timp am luat oarecum in serios. In timp ce colegii nstrii, generatiile dinaintea mea incercau sa ocoleasca comanda, sa evadeze, noi am incercat sa mergem direct, intr,un mod documentar - ralitatea asa kum e, sa zicem asa, fotografica.”

Erwin Kester: “Este o expozitie care cred ca arata radacinile derivei noastre actuale, compromisul actual, al situatiei hibride, din toate punctele de vedere si cred ka radacinile noastre, radacinile momentului, chiar acestui moment istoric foarte bine definit 2009 - 20 de ani de la kaderea comunismului stau in anii astia '80, iar acesti artisti au aratat, prin aceste imagini, exact kum arata situatia la momentul respectiv ”

0 comentarii: