twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

23 mai 1949...Germania


Noua Constitutie din Germania.

O zi delok fericita pentru Republica Federala Garmana, o zi in care nemtii trebuiau sa accepte un provizorat, o zi in care Germania a fost acceptata inka drept stat, prin acceptul Americii, Angliei si a Frantei.

Germania era intr,o situatie foarte dificila. Oamenii trebuaiu sa se descurce in lokuinte restranse datorita oraselor distruse de bombardamente, trebuiau sa,si kaute lokuri de munka, milioane de barbati erau dat disparuti de pe fronturile de lupta. In acele vremuri, Germania era o sclava a nationalismului, sechestrata de nazism.

Dar kum a reusit Germania sa evolueze atat de mult dupa acea perioada? Se spune ka 2 lukruri si,au adus aportul: 1. implikarea intensa a cancelarului Konrad Adenauer, care era un sceptic de neclintit fata de poporul german, astfel ka modul sau de a konduce a dus la o imposibilitate de aparitie a unor "atitudini" ultranationaliste, carora s,au datorat cele 2 Razboaie Mondiale. Ulterior aportul urmatorilor cancelari, prekum Willy Brandt sau Helmut Kohl. Primul numit, in ciuda prezentei Cortinei de Fier, a fost cel care a semnat pentru unificarea Germaniei, iar Kohl a stiut foarte bine sa modeleze o imagine unita a Germaniei, fara vreo pata sau urma de frika.

2. Nu in ultimul rand, un rol important l,au avut cetatenii, care, odata ku cresterea prosperitatii economice (anii '50) au inceput sa recunoasca adevarata valoare a democratiei, astfel ka din 1949 nicio formatiune radicalista nu a mai castigat alegerile din Germania, fie ei de stanga sau de dreapta...

0 comentarii: