twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Eurovision 2009 (Moscova)

A fost, cel putin din punctul meu de vedere unul dintre cele mai reusite concursuri din ultimii 10 ani, de cand ma uit la Eurovision.

Anul acesta 7 echipe mi,au atras atentia in mod special. Chiar daca nu a castigat echipa mea favorita, Lituania, iesind chiar pe lokul 23 :d din 25, totusi sunt multumita de castigator, adika Norvegia.

Am sa afisez cele 7 formatii care mi,au plakut deosebit de mult:

1. Lituania - in final lokul 23 (orginalul nu l,am putut lua de pe youtube pt ca a fost interzisa postarea lui pe net datorita probemelor politice existente in tara.)



2. Norvagia - in final lokul 1 - tipu nu are voce cine stie ce, dar si,a kompus singur cantecul si versurile. Linia melodika, orchestratia si baletul sunt interesante. Solistul de origine este din Belarus si melodia are elemente E-Europene, adika mai spre Rusia inkolo sa ;)). Asa ka pot spune ka a fost omul potrivit la lokul potrivit. Mai mult decat atat, mie mi se pare, ka cel putin din momentul in care incepe sa cante cu vocea si ka si stil de interpretare seamana ku cel de la mlodia "Bumac" al solistului rus Vitas. Poate doar e o impresie eronata,,dar kred totusi ka urechea si vazul nu ma insala prea mult :D (v. aici)



3. Bosnia si Hertegovina - in final lokul 9 - au venit cu elemente traditionale.



4. Islanda - in final lokul 2 - avut nesansa sa nimereasca in acelasi an ku "omul potrivit la lokul potrivit", adika Norvegia. Orikum vocea si melodia este peste cea a tanarului castigator.



5. Suedia - in final lokul 21 - cand i,am auzit prima data am avut impresia ka au venit ku fosta componenta, a formatiei Nightwish, Tarja Turnen. O voce exceptionala, dar kum inka nu am aflat pe ce se da punctajul in afara de "vecinati", la final s-a clasat mai prost si decat Romania.




6. Marea Britanie - in final lokul 5 - solista foarte talentata, care a fost akompaniata la pian de renumitul pianist si compozitor Andrew Lloyd Webber.




7. Malta - in final lokul 22 - probabil ar fi castigat ku stilul acesta akum 15 ani.




Romania - in final lokul 19 - pentru noi, lokul 19 e mai mult decat ff bine si traiasca cele 12 puncte de la moldoveni, chiar daca am fost mai mult decat penibili, atat noi kat si ei cu acordarea punctelor maxime, dar cu okazia acestui concurs, vezi ce state se au bine unele cu altele.



Moldova - in final lokul 14 - curajosi moldovenii astia, sa vina in Rusia, sa cante si sa danseze pe o hora, chiar daca s-a numit "Hora din Moldova", ka probabil daca ar fi numit,o numai "Hora" sau "Hora romaneasca", ar fi avut aceeasi soarta ca si Georgia (v.penultimul paragraf). Cert este ka au vrut sa arate ka si ei sunt pe Harta Europei si ka au traditille lor proprii (adika ale Romaniei :P), independenti de Rusia. Si se pare ka au si reusit, obtinand suprinzator puncte chiar de la Anglia, Belgia, Germania, Franta, Elvetia, Bulgaria sau Macedoania. Noi, in afara de Spania, nu am primit puncte de la nicio tara din Europa de V.



Franta - in final lokul 8 - sigur, cea mai suprinzatoare prezenta a fost cea a Patriciei Kass, reprezentata Frantei. Nu stiu exact ce a cautat ea pe akolo, cert e ka la final s,a klasat a 8-a, kam rusinos :P, avand in vedere ka sigur Franta a aruncat,o in "joc" fiind siguri de reusita, doar ka acest gen de concurs chiar nu se potriveste unor nume ka Patricia Kass. Bine, mie nu mi,a plakut niciodata cum canta ea - nu admit ka nu are voce, dar gusturile nu se diskuta.



Germania - in final lokul 20 - o prezenta plakuta, aparte, chiar daca titlul melodiei a fost penibila: "Miss kiss kiss bang". Nu era printre favoriti pentru mine, dar nici mai slaba decat Romania. Si comentatorul neamt eram kam suprins de faptul ka Germania nu primea puncte, nici makar de la tarile vecine. Intotdeauna Germania vine ku ceva diferit. Anul acesta au prezentat un stil disco anii '30 iar pe scena a fost Ditta von Tesse, o artista renumita de cabaret, care a fost maritata cu starul rock Marilyn Manson. Probabil la anul nici nu va mai participa, pentru ca si anul acesta s,au decis destul de greu, datorita rezultatelor slabe din ultimii ani, permanent sub lokul 19 si interesului scazut al telespectatorilor. Si atentie!!! Germania a fost prin cele 5 tari, care au mers anul acesta direct in finala, pt ka au investit in organizarea concursului.



Funny a fost kand am citit ka Palestina nu va participa la Eurovision atata timp kat Israelul va fi prezent - no comm. Georgia nu a fost primita in concurs pentru ca in versurile lor au introdus si numele lui Putin. Doh!!. Apoi, Olanda s,a retras ka protest, pentru ca rusii nu au permis defilarea homosexualilor pe strazi. Doh!! (Bine, nu am nimik ku ei, fiekare sa,si traiasca viata in fericire asa kum se simte el bine si atata timp kat pe mine nu ma jeneaza, Triasca Libertatea!).

Ultima informatie: in prima semifinala, unde a participat si Romanika, s,a gasit un pachet ce continea sase gloante de calibrul 9 mm. Agentii sustin ca gloantele urmau sa fie folosite la asasinarea unuia dintre artisti, fara insa sa ofere detalii. (Asta imi aminteste de momentul in care prin '93, daca imi aduk bine aminte, Monica Seles a fost ingunghiata in timpul unui meci de tenis contra Magdalenei Malleva, de un debil psihic, sustinator al lui Stefi Graf). Akum kat or exagera rusii sau nu,,asta nu mai stiu, cert e ka intr,adevar nu prea aveau ce sa caute cartusele alea iniante de semifinala pe stadion. Facand o retrospectiva la cei ce au participat in prima semifinala, legat de subiectul cartuse, mi,a atras atentia Israelul, ce s,a prezentat ku o formatie de doua fete: una din Israel, cealalta origanara din lumea araba, iar titlul melod a fost: "There must be another way". Foarte multi din reprezentati ai lumii arabe au cerut tinerei Mira Awad sa se retraga din competiţie, pentru a nu prezenta lumii "o falsă imagine" a coabitării dintre evreii şi arabii din Israel, informează cotidianul Haaretz. (citeaza surse din Mediafax).

Asta a fost povestea Eurovosion 2009 ce s.a desafasurat la Moscova.

0 comentarii: