twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :) UNICEF

Multumim din inima partidului PCR!!

"Multumim din inima partidului" PCR pentru micii, berile si semintele ce le putem servi LIBERI azi, intr.o atmosfera specifica romanilor din zilele de astazi: stirbi, creoli, batrani si saraci!!!

De mult - an 1886, cand omul deja exploata pe om (actualizare si pentru epoca de azi) s,au "rasculat" cu pumnii ridicati in sus, muncitori ai revolutiei industriale pentru 8 ore de munca. Asta insemnand ca cele 24 de ore trebuiau sa se imparta astfel: 8 ore de munca, 8 ore de odihna si 8 ore de somn.

Pas cu pas, din simple proteste, s-a ajuns ,ad-hoc, la ceea ce s,a numit: Greva Generala din Chicago (1886 - rascoala din Haymarket (o piata din Chicago)).

La 1 Mai 1886 zeci de mii de grevisti au marsaluit pe strazile orasului Chicago, cerand reducerea normei zilnice de munca la 8 ore, fara miscsorarea salariului. Alegerea zilei de 1 Mai nu era intamplatoare, era ziua in care expirau vechile contracte de munca, incheindu-se altele noi. Politia a intervenit in forta pentru a imprastia demonstrantii. Peste 3 zile represiunea a atins apogeul. S,au inregistrat sute de morti si de raniti, liderii muncitorilor au fost judecati si condamnati la moarte prin spanzurare, dar revendicarile lor au fost intr-un final satisfacute. In memoria victimelor, 3 ani mai tarziu, Congresul interantionalei Socialiste, desfasurat tot in Statele Unite, a decretat 1 Mai, Ziua Interantionala a Muncii. La acel congres, Romania a participat si ea cu 5 delegati, aceasta zi fiind sarbatorita in tara noastra pentru prima data de catre Miscarea Socialista in 1890.

Ideea, desigur fiind vorba de sarbatoare si zi libera, s-a propagat foarte repede si in multe alte tari.

Insa, ziua de 1 Mai nu reprezinta numai acea celebra si bine cunoscuta brata da aur ce o purtam dupa noi pana kand ajungem la pensie, ci are si o insemnatate legata de datinile vechi, precrestine. Conform mitologiei germane, noaptea dinspre 1 Mai mai este denumita si "Walpurgisnacht" (trad. Noaptea Valpurgiei) ce reprezinta o "sedinta" traditionala a vrajitoarelor de tip alba sau neagra, moment kand se facea schimb de experienta, se dansa in jurul focului si desigur se prezenta arta maestriei de a zbura cu matura, kum as zice eu, "peste mari si tari". Povestile spun ca Faust ar fi fost martor la acest gen de ceremonie celebrată de vrăjitoare şi diavoli.
Deasemeni mai exista si satbatoarea Beltane, sarbatorita de poparele celtice si galice. Aceasta marcheaza jumatatea perioadei anotimpului de primavara dintre echinoctiu si solstitiu reprezentand astfel inceputul unui nou anotimp.

Daca in tarile non-comuniste, 1 Mai se sarbatorea cu bucurie si buna-dispozitie, in tarile comuniste 1 Mai reprezenta o zi a paradelor, uniformelor, lozincilor, steagurilor, stat in picioare o intreaga zi "fie vreme buna, fie vreme rea" pe stadioane si fluturat "tablouri" cu imaginea multiubitului si -indragitului tovaras conducator al poporului socialist roman si nu numai. Toate aceste actiuni si detalii au scris "istoria" unei zile dintre anii 1945-1989 pusa desigur numai si numai în slujba comunismului.

"Râde iară primăvara,
Peste câmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara,
C-a venit Întâi de Mai!" -1 Mai muncitoresc

(Versurile: Maria Rantes
Muzica: Ciprian Porumbescu)

Portretul robot al cetateanului ce trebuia sa marsaluiasca vrand-nevrand pe strazile marilor orase "metropolitane" ale acelor vremuri: nu cumva sa lipseasca bereta pe ureche, atentie!! nu putea fi asezata prea strengareste, pieptul trebuia sa fie in fata, burta trebuia sa fie supta (cum suna ;))), cravata perfect calcata, fiekare era indentificat printr,un siret galben stralucitor de comandant de detasament, trebuia sa zambesti, sa vorbesti raspicat, clar si desigur sa nu te balbai.
A si sa nu uit povestirile mamei, despre 1Mai, cand trebuia sa plece de la Institutul de Fizika, de unde lucreaza si sa mearga ku "turma" de colegi sa "presteze" munca campului, in cinstea taranului roman. V.imag. jos



Ah, ce vremuri... dans, cantec, celebrare, defilare, comunitate, spirit civic. Azi sarbatorim 1 Mai in libertate deplina, la mare, la munte, unii in desfatare, altii la iarba verde, cu gratarelul in spate si multi din noi cu soacrele si copiii in portbagaj (inka nu e cazul meu :P), dar ati observat ka pe pajisti verzi si curate se prezinta 80% "familioanele" kare apoi vor lasa un alt gen de curatenie, opus celui de la inceput.

Dar de atata sarbatoare, nimeni nu citeste ce scriu io p aici, astfel ka tristetea ma rapune :P.
Si eu care mi-am calcat special fusta plisata bleumarin cu cravata-n trikolor si mi-am lustruit pantofii. Io v-am lasat, sper, in mare veselie datorata acestei zile, anuntandu-va ka imi petrec ziua de 1 Mai Muncitoresc ascultandu,l pe preamarele poet al natiunii socialiste, democratice, capitaliste, comuniste si cum vreti voi ROMANESTI, tovaras Corneliu Vadim Tudor la caminul cultural.

Inchei prin a va asterne 3 strofe de pe vremea kand fusai si io un onorant si bine-stimat soim al patriei (am fost ultima generatie de soimi ai patriei, asa ka MARE GHINION PENTRU CEI CE NU AU PRIMIT GRADUL DE SOIM LA PATRIEI): atentie la ultimile 2 versuri, sunt de-a dreptul rasunatoare:

"Am cravata mea, sunt pionier,
Si ma mindresc cu ea, sunt pionier!
Flutura in vant, zalog si legamint,
Intaiul meu cuvint de pionier...
II:
Am cravata mea, sunt pionier,
Si ma mindresc cu ea, sunt pionier!
Maine - brigadier si sef de santier,
Chiar daca azi sunt numai pionier...
III:
Am cravata mea, sunt pionier,
Si ma mindresc cu ea, sunt pionier!
Cu tine nu ma joc si n-o s-o fac deloc,
Eu doar decit ma joc cu pionieri...

Pionier..."


Opţiuni de publicare

2 comentarii:

Michael spunea...

"Dar de atata sarbatoare, nimeni nu citeste ce scriu io p aici, astfel ka tristetea ma rapune " - Well now, I wouldn't say that :P

Şi eu eram "şoim" pe la grădiniţă... Ştiu că ne punea să venim la uniformă şi aveam o cravată mică, dar, nu prea mai ţin minte cum arăta...

Momo spunea...

poi n,ai luat tot textul: "Dar de atata sarbatoare, nimeni nu citeste ce scriu io p aici, astfel ka tristetea ma rapune ^:P^" , e fff important acel ^:P^ care arata ca glumesc ;))